Feministiskt utrikesprojekt: Sverige genusintegrerar serbisk polis för skattemiljoner

7.7K Shares

Det här året bistår den svenska regeringen Serbien med 123 miljoner skattekronor för att bland annat lära serbisk polis mer om genusintegrering och jämställdhet. I sociala medier stoltserar en svensk polis som är delaktig i projektet nere i Serbien med att utbildningarna är ”fartfyllda”. Ett antal personer reagerar kritiskt och frågar hur detta är en svensk angelägenhet och om inte pengarna gör bättre nytta hos den svenska polisen.

I onsdags bekräftade utrikesminister Margot Wallström (S) att regeringen kommer fortsätta driva en feministisk utrikespolitik ”med full kraft världen över” den kommande mandatperioden.

Redan nu kommer ett första tecken på detta från Serbien som i år får 11,7 miljoner euro (123 miljoner kronor) av svenska skattebetalare. Den stora summan pengar ska bland annat möjliggöra att Polismyndigheten utbildar serbisk polis i genusintegrering och jämställdhet.

This year Sweden's development support to Serbia includes a total amount of 11.7 million euros. Read more about Sweden…

Posted by Embassy of Sweden in Belgrade, Serbia on Tuesday, February 12, 2019

Gender coaching
En del av den feministiska utrikespolitiken innebär att Sverige tillhandahåller andra länder ett skräddarsytt program.

Nedan ett utdrag från projektet som pågick under föregående mandatperiod.


Polis: ”Vilken vecka!”
Den här veckan är projektet igång igen. Den Serbien-stationerade polisen Mats Berggren är delaktig i utbildningen som gender coach. Hans dagliga arbete för Polismyndigheten innebär att han certifierar serbiska poliser i genusintegrering och jämställdhet.

I en serie twitterinlägg stoltserar Berggren med sitt arbete och beskriver att det är full fart nere i Serbien. Hans inlägg möter kritiska svar. En person undrar varför det är en svensk angelägenhet att utbilda andra länder i jämställdhet. Ytterligare en person frågar om inte pengarna hade gjort bättre nytta hos den svenska polisen.

7.7K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.