Statsminister Stefan Löfven (S), justitieminister Morgan Johansson (S), MSB:s S-märkte generaldirektör Dan Eliasson, finansminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) – alla har de manat svenska folket till strikt karantän under pandemin. Alla har de tillämpat avsevärt mindre restriktiva coronaregler för sig själva. Nu sällar sig ytterligare en i sammanhanget profilerad topp till skaran – Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Under brinnande pandemi har han företagit ett antal exklusiva semesterresor.
När smittspridningen var som värst och förmaningarna till svenska folket från Folkhälsomyndigheten att iaktta strikt karantän som bestämdast, valde myndighetens egen generaldirektör Johan Carlson – som ofta synts på de allvarsamma presskonferenserna om smittläget – att resa på exklusiv vinprovarresa. Familjens färd gick under höstlovet från hemmet i Uppsala till gårdshotellet Sydkustens at Pillehill brasserie & vinbar i skånska Skivarp 72 mil bort. Något som Expressen rapporterar utförligt om.
Reste trots särskilda restriktioner och stor smittspridning
Både i Uppsala och Skåne var vid den här tidpunkten smittspridningen särskilt hög. För Uppsala hade Carlsons myndighet tillsammans med smittskyddsläkare så sent som veckan innan beslutat om och gått ut med extra strikta restriktioner. Bland annat uppmanades medborgarna att ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer” och att ”arrangera eller delta i fest och liknande socialt umgänge”. En vecka senare beslöts på liknande sätt om särskilda restriktioner för Skåne.
Inget av detta var dock något som Carlson tyckte berörde honom själv och hans familj. Utan betänkligheter gav man sig iväg för att prova dyra viner i just sådan festliknande inramning och inomhusmiljö som avråddes från i skrivningarna från FHM. Vinprovningen är heller inte den enda lyxresa som Carlson företagit i strid med regler, riktlinjer, rekommendationer och gott omdöme.
Gav sig iväg på ytterligare lyxresa
En vecka i augusti begav sig FHM.s generaldirektör med familj ut på ytterligare en långresa. Dena gång styrde man kosan 55 mil norrut – till en fjällgård med egen brännvinskällare och hotell vid Höga kusten som erbjuder sina gäster ett särskilt gastronomipaket.
Buustamons fjällgård, som familjen Carlson bevistade under brinnande pandemi och nedstängning av landet, är Åreskutans högst belägna hotell. Restaurangen beskrivs som en av de bästa i hela Åre och vinlistan erbjuder ”ett generöst utbud av vin, champagne och andra ädla drycker”. För den som vill ha något starkare finns exklusiv snaps som tillverkas i det egna bränneriet. För vanliga svenskar är det däremot strängt förbjudet att “bränna hemma”.
Efter ett antal dagar där gjorde man innan hemresa en avstickare till Ulvö hotell, till viket man tar sig med båt genom Höga kustens skärgård. Hotellet lockar med fint gastronomipaket och bastubad.
Konfronterad av media med frågor kring dessa resor säger Carlson att han inte tycker sig ha gjort något fel. I motsats till vanligt folk som han via den myndighet han basar för sagt åt att stanna hemma tycker FHM:s generaldirektör att han själv har förmåga att uppträda på ett sådant sätt att han kan unna sig att resa. Carlson vill inte prata med media utan väljer att kommunicera skriftligt:
Det är inte resan i sig utan hur man reser och uppträder på resmålet som är avgörande för om en resa kan anses vara lämplig. Jag, och min familj, gjorde under 2020 två privata resor; en till Jämtland och Ångermanland på sensommaren och en till Skåne i oktober. Vid båda tillfällena iakttog vi mycket noga de nationella och lokala råd som gällde vid tillfället. Resorna företogs smittsäkert och med backup i händelse av sjukdom (tillgång till egen bil).
Carlson försvarar vidare resorna med att han och familjen endast övernattat på exklusiva hotell och inte hemma hos vanligt folk, vilket han menar borgar för låg smittorisk, liksom att man vistats mycket utomhus:
Resorna företogs tillsammans med den trängre familjekretsen och inga övernattningar eller besök gjordes hemma hos några andra människor. Dagarna ägnades helt åt utomhusaktiviteter (fjällvandring, vandringar längs kusten, stadspromenader) och inga besök gjordes i butiker, på museer eller andra ställen där särskild avrådan gällde.
Generaldirektören hävdar med den argumentationen att han agerat “helt i linje med myndighetens hållning” och “på ett smittsäkert sätt och inom ramen för gällande nationella och regionala regelverk”.
Struntade i munskydd på bussen
Carlson har även tidigare uppmärksammats för att ta lätt på den smittskyddsregler han i egenskap av myndighetschef anvisat svenska folket att iaktta. I januari i år iakttogs generaldirektören på en buss i rusningstid utan att ha på sig något munskydd – i direkt strid med Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Den gången skyllde Carlson på glömska:
– Jag tänkte helt enkelt inte på att tiden var sådan. Det är naturligtvis genant. Jag bara glömde av det, förklarade han i en kommentar till SVT.
Johan Carlson har, trots att han egentligen skulle ha gått i pension i november förra året, fått ett förlängt förordnande som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten fram till och med oktober månads utgång i år. Det är i skrivande stund oklart om de nya avslöjandena kan leda till att han lämnar sin tjänst tidigare.
S-märkte generaldirektören för MSB Dan Eliasson
Det väckte stor uppmärksamhet och kritik när det sedan tidigare skandalomsusade och S-märkte generaldirektörsproffset Dan Eliasson lyckades göra sig omöjlig också på sitt nya jobb som högsta chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som fått en framskjuten roll under covid-pandemin.
Efter resor till den sydeuropeiska solen med vilda spritfester tvangs regeringen ånyo sparka Eliasson snett uppåt, denna gång till en specialinrättad tjänst på regeringskansliet, med bibehållen lön men utan verkliga befogenheter i hopp om att han inte ska kunna ställa till med mer skada.
Statsminister Stefan Löfven (S)
Nyligen avsatte statsministern Stefan Löfven (S) har hållit flera allvarsamma förmaningstal till folket om vikten av att följa alla smittskyddsrelaterade regler och rekommendationer. och även i hårda ordalag bannat de svenskar som inte gör det. Därför var det med bestörtning och ilska medborgarna i tidningen kunde läsa om och se bilder på hur Löfven tillsammans med sina livvakter gett sig ut att julshoppa.
Statstelevisionen bjöd snabbt in statsministerparet till sitt soffprogram där de kunde idka skadebegränsning genom att tillsammans med programledaren skratta åt händelsen och förvandla den till ett spännande avslöjande om vad statsministern köpt till sin fru i julklapp. I en logisk kullerbytta bagatelliserade Löfven sin shoppingrunda med att det var “nästan folktomt” i den galleria han besökte – utan att reflektera över att detta berodde på att andra i motsats till statsministern följt smittskyddrekommendationerna.
Socialminister Lena Hallengren (S)
I samma veva avslöjades att ett annat i pandemisammanhang profilerat statsråd, socialminister Lena Hallengren (S) också varit ute och julhandlat i strid mot de regler och riktlinjer som hennes egen regering och den underställda myndigheter infört. Hallengren tyckte inte att hon behövde förklara sig inför medborgarna utan hälsade bara “inga kommentarer” när media försökte få svara på sina frågor.
När FHM:s generaldirektör Johan Carlson nu hamnat i blåsväder är Hallengren desto frikostigare med medieframträdanden. Detta för att förklara att hennes och den övriga regeringens förtroende för den lyxresande generaldirektören är orubbat och “mycket stort“.
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Inte heller finansminister Magdalena Andersson (S) hade några kommentarer när det strax senare uppdagades att hon i december brutit mot corona-restriktionerna för att åka på skidresa med after-ski i Sälen. I det fallet hänvisades till att sekretess förelåg och att media och medborgare inte kunde får några svar “av säkerhetsskäl“.
Justitieminister Morgan Johansson (S)
Listan på S-märkta regerings och myndighetsprofiler blev ytterligare ett namn längre när det uppdagades att även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) varit ute och julhandlat, i hans fall i mellandagsrean eftersom han ville komma så billigt undan som möjligt med presenter till sina föräldrar. Externt var omdömet att Johansson agerat “otroligt olämpligt”. Johanssons självkritik inskränkte sig till att be sin pressekreterare skicka ut ett sms till media om att ministern eventuella varit en smula “oförsiktig”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.