fi gudrun

Foto: Frankie Fouganthin.

Inrikes

FI-budget: Höjda skatter, nedskärningar på försvaret och öppna gränser

Publicerad 10/9/2017
Annons

➤ POLITIK På måndagen presenterade Feministiskt initiativ sin skuggbudget för 2018, där man vill använda skattehöjningar på 60 miljarder till bland annat kortare arbetstid, jämställda löner, stora välfärdssatsningar och migration.

– Feministiskt initiativ presenterar i denna budget ett kraftfullt systemförändrande alternativ till regeringens budget. Nu tar vi steget. Vi visar intäkter och utgifter för fyra år framåt i en ambitiös och fullt finansierad satsning på ett mer jämställt, jämlikt och hållbart samhälle. Vi säkrar demokratin och tryggar allas rätt att ta plats, säger Gudrun Schyman, Feministiskt initiativs partiledare.

Utöver en höjning på 60 miljarder i ökade skatter på inkomster, kapital och fastigheter vill man även se en avtrappning av jobbskatteavdrag, rut-, rot- samt ränteavdrag.

Enligt FI är ekonomi ett verktyg för politiken och inte tvärtom, och ”utgångspunkten är att politiken sätter ramarna för marknaden och ekonomin ska i högre grad styras med mänskliga rättigheter och ett hållbart användande av resurser som grund”.

Vidare heter det att man ”vill bygga ett jämställt, jämlikt och demokratiskt samhälle fritt från diskriminering, våld och exploatering av människor och miljö” vilket beskrivs som ”kittet som håller oss samman”.

För att finansiera ”genomförandet av en visionär antirasistisk feministisk politik” vill man bland annat återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten och omrusta försvaret från ett militärt territorialförsvar ”till en mer effektiv beredskap för alla typer av kriser och samhällshot”.

Gränserna ska öppnas med ökat antal kvotflyktingar, återinförande av familjeåterförening samt amnesti för asylsökande som väntat länge.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons