Region Gävleborgs satsning på egen vindkraft floppade och nu vill man göra sig av med de två problemtyngda och förlustbringande kraftverken. Frågan är dock om man kommer få tillbaka ens en bråkdel av de satsade pengarna.

Det var 2012 som Region Gävleborg beslutade att investera i egen vindkraft. Då hette det att det var ett sätt för regionen att visa att man låg i framkant i miljöfrågor men också för att sänka regionens elkostnader.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

De två vindkraftverk som beställdes för 85 miljoner kronor var tänkta att producera 12–18 GWh per år och svara för 30–40 procent av regionens energibehov. Men redan från start präglades projektet av problem. Tvister med leverantören, inbrott, problem med bygglov och utrustning, arbetsmiljöproblem, driftstörningar och klagomål från närboende är några av problemen.

Dessutom har de inte kunnat leverera den mängd el som utlovats. Då de skattesubventioner som inledningsvis fanns tagits bort blev inte heller lönsamheten som man trodde.

Vill sälja

Nu har regionens politiska majoritet bestående av S, C, V och MP tröttnat och vill bli av med kraftverken.

– Kraftverken behöver ägare som kan sköta dem bättre, säger regionrådet Karin Jansson, MP, ordförande i regionstyrelsens fastighets-. teknik- och miljöutskott, till Gefle Dagblad.

LÄS ÄVEN: Ornitologer kräver: Börja riva vindkraft och rädda Sveriges örnar

Som miljöpartist och stor vän av vindkraft säger hon att det tagit emot att inse att regionen inte längre ska ha kraftverken kvar.

Kan få skänka bort dem

För att få vindkraftverken att fungera som de ska behöver de rustas upp för 25 miljoner kronor. Samtidigt har värdet på dem skrivits ned till fem miljoner kronor.

– Intressenter finns, men vad de är beredda att betala vet vi inte, säger Karin Jansson.

LÄS ÄVEN: Husvärdet halveras – på grund av vindkraft

– I värsta fall får man helt enkelt skänka bort dem, konstaterar Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition.

Har du missat Samnytss dokumentär om vindkraften? Se de tre delarna nedan!