blecktornsomradet

Blecktornsområdet på Södermalm. Foto: Holger.Ellgaard

Inrikes

Fick en tvårumslägenhet på Södermalm – efter 36 år i bostadskön

Publicerad 1/8/2020
Annons

I 36 år fick den person som väntat längst hålla ut för att få ett hyreskontrakt på Södermalm i Stockholm. Just nu är bostadskön längre än någonsin.

En person i Stockholm ställde sig i Bostadsförmedlingens kö i augusti 1983. Först nu har personen fått tag i en tvårumslägenhet på Södermalm – efter rekordlånga 36 år i kö. Det rapporterar Mitt i.

Längre kö än någonsin tidigare

Kön hos Bostadsförmedlingen är just nu längre än någonsin och totalt 673 851 personer väntar på att få hyra en lägenhet någonstans i Stockholm.

I slutet av november var den genomsnittliga kötiden 10,6 år. Men den person som stått längst i kön hade vid tidpunkten haft tålamod i 35,8 år. Totalt 216 personer har fått vänta i över 20 år.

Kötiderna varierar beroende på område

Hur långa väntetiderna är beror på vilken kommun och stadsdel man vill bo i. I Stockholms kommun måste man vänta längst – och mest tålmodig måste man vara om man vill hyra en lägenhet i Stockholms innerstad.

Allra längst tid tar det att få en lägenhet på Södermalm. Under 2019 fick 76 personer som väntat längre än 20 år en lägenhet i stadsdelen.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons