Fick en tvårumslägenhet på Södermalm – efter 36 år i bostadskön
Blecktornsområdet på Södermalm. Foto: Holger.Ellgaard

I 36 år fick den person som väntat längst hålla ut för att få ett hyreskontrakt på Södermalm i Stockholm. Just nu är bostadskön längre än någonsin.

En person i Stockholm ställde sig i Bostadsförmedlingens kö i augusti 1983. Först nu har personen fått tag i en tvårumslägenhet på Södermalm – efter rekordlånga 36 år i kö. Det rapporterar Mitt i.

Längre kö än någonsin tidigare

Kön hos Bostadsförmedlingen är just nu längre än någonsin och totalt 673 851 personer väntar på att få hyra en lägenhet någonstans i Stockholm.

I slutet av november var den genomsnittliga kötiden 10,6 år. Men den person som stått längst i kön hade vid tidpunkten haft tålamod i 35,8 år. Totalt 216 personer har fått vänta i över 20 år.

Kötiderna varierar beroende på område

Hur långa väntetiderna är beror på vilken kommun och stadsdel man vill bo i. I Stockholms kommun måste man vänta längst – och mest tålmodig måste man vara om man vill hyra en lägenhet i Stockholms innerstad.

Allra längst tid tar det att få en lägenhet på Södermalm. Under 2019 fick 76 personer som väntat längre än 20 år en lägenhet i stadsdelen.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.