En dag i mars hittade Leo sin gode vän svårt sjuk i dennes lägenhet i Göteborg. Han larmade omedelbart efter ambulans och berättade att vännen kräktes blod och inte kunde andas. När ambulansen efter flera påstötningar – en och en halv timme senare – till slut anlände var det för sent, vännens liv gick inte att rädda.

Det Leos vän drabbats av var svår covid-19. Han var endast 51 år gammal när han till följd av besparingar i vården lämnades att under svåra smärtor och panik kvävas till döds i sin bostad.

Enligt den utredning som skett efter dödsfallet prioriterades ambulans ned till nivå 2 – inte akut – för Leos vän trots att Leo förklarade för larmoperatören att vännen hade så svår andnöd att han inte orkade stå på benen och inte ens hålla huvudet upprätt.

Ringde igen när vännen kräktes blod

Nedprioriteringen var dock inget som kommunicerades till Leo. När ingen ambulans kommit efter 40 minuter och vännens tillstånd förvärrats ytterligare och denne börjat kräkas blod, ringade han på nytt 112.

– Jag sa var i helvete är ni?! De svarade att de är på väg, berättar Leo för SVT.

Men löftet till trots kom ingen ambulans. Först nästan ytterligare 40 minuter senare dök bilen upp. Men då hade Leos vän slutat andas och dött.

”Vi har brustit”

Per Gyllén är chefsläkare på Regionhälsan och säger i en kommentar till statstelevisionen att ”det är möjligt” att patienten kunnat räddas till livet om en ambulans skickats till platsen inom rimlig tid och prioriterats som ett akutfall.

– I den här händelsen har vi brustit.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria. Det finns för närvarande inga uppgifter om utpekande av ansvariga för dödsfallet eller att några åtgärder vidtagits för att förhindra en upprepning.