korankravall-medalj-feature

Foto: Privat/Polisen

Inrikes

Fick medalj av polisen efter korankravaller – åtalas för stenkastning mot polisen

Publicerad 8/14/2023
Annons

22-årige Malmöbon Younes Al-Dahdouli och ytterligare fem andra åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet sedan de kastat sten mot såväl poliser som mot politikern Rasmus Paludan. Al-Dahdouli har tidigare fått medalj av polisen för ”stort mod och civilkurage” i samband med muslimska oroligheter när ”den danske provokatören Rasmus Paludan” velat bränna koranen.

Åtalet är det senaste i raden av åtal som följt på de korankravaller som skakade flera svenska städer påskhelgen 2022. Sex män åtalas, varav två uppges vara statslösa.

Bilder som en okänd person tagit visar att Younes Al-Dahdouli var en av dem som kastade sten under kravallerna. Tillsammans med andra bilder, som bland annat polisen tagit, framgår att han aktivt deltog i de muslimska upploppen.

Younes Al-Dahdouli kastar sten. Foto: Polisen/Okänd
Younes Al-Dahdouli kastar sten. Foto: Polisen/Okänd

Flera poliser träffades av stenar, varav några skadades. Dessutom skadades ett flertal polisfordon i våldsamheterna.

Fick medalj av polisen

Younes Al-Dahdouli är född i Malmö till föräldrar som kom till Sverige från Syrien och Libanon under 80- och 90-talen. 22-åringen är, liksom hans föräldrar, svensk medborgare.

I oktober 2020 belönades den 22-årige Malmöbon och flera andra invandrare med medalj av Malmöpolisen för ”stort mod och civilkurage”. Medaljutdelningen gjordes tillsammans med Räddningstjänsten Syd och Malmö stad.

Den skriftliga motiveringen, som Malmöpolisen publicerade på sin Facebooksida, var medaljörernas ”agerande som bidrog till att få stopp på det våldsamma upploppet vid Rosengård den 28 augusti” det året.

Younes Al-Dahdouli får medalj. Foto: Polisen

Bakgrunden till upploppet var, som polisen beskriver det, att ”den svenske provokatören Dan Park och den danske provokatören Rasmus Paludan tillsammans med sina anhängare” ansökt om att bränna koranen i Rosengård.

Myndigheten nekade koranbränningen och utfärdade inreseförbud mot Rasmus Paludan, men andra personer genomförde koranbränningen istället.

När Al-Dahdouli nu åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet påpekar han i en handling till tingsrätten att han fått medalj av polisen.

Faksimil
Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons