En 13-årig pojke misstänks för det brutala mordförsöket på en nioårig flicka i Skellefteå i torsdags förra veckan. Nu kan Samnytt berätta att pojken beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige 30 juni – en vecka innan det brutala dådet.

”En tickande bomb” och ”en vandrande handgranat”. Så beskrivs den 13-årige pojke som förra veckan brutalt misshandlade en nioårig flicka vid en lekplats i Skellefteå.

LÄS ÄVEN: Nioårig flicka utsatt för brutalt mordförsök i Skellefteå

Händelsen rubriceras som mordförsök, och flickan vårdas nedsövd på sjukhus.

”Det är farligt”

Pojken är ökänd i kommunen och har flyttats runt mellan olika skolor. Han uppges nu gå i en särskoleklass på en av skolorna.

En förälder till ett barn som gått på samma skola som 13-åringen säger till Samnytt att många föräldrar är upprörda över att de inte blivit informerade om 13-åringen. I synnerhet mot bakgrund av att han uppges ha gett sig på fler flickor.

– Det jag blir förbannad över är att man inte får någon information, säger föräldern.

– Det är farligt. En sådan där kan fan flippa när som helst.

Från Etiopien med fem barn

Pojken, hans lillasyster och deras föräldrar kommer till Sverige från Etiopien sommaren 2017. Med sig har sällskapet ytterligare en pojke, en släkting som klassas som ”ensamkommande flyktingbarn” och vars föräldrar uppges sitta i fängelse i hemlandet.

Etiopierna ansöker om uppehållstillstånd 6 juli 2017, och alla utom pappan i familjen beviljas i november året därpå varsitt treårigt tillfälligt uppehållstillstånd.

När familjens ansökan beviljas har den hunnit få tillökning: En pojke föds i april 2018. Familjen får ett femte barn, en flicka, i maj i år.

Den 13-årige pojken beviljas permanent uppehållstillstånd 30 juni i år. Även hans mamma har ansökt om förlängning, något som ännu inte beviljats.

”Ska en sådan där få gå ostraffad?”

Eftersom den misstänkte pojken är 13 år har han vare sig blivit anhållen eller häktad. Istället är det upp till de sociala myndigheterna att hjälpa familjen med stöd- och vårdinsatser.

Att pojken verkligen är 13 år är något som ifrågasätts i Skellefteå. Många misstänker att han egentligen är straffmyndig och därmed borde ha frihetsberövats för mordförsöket på den lilla flickan.

– Ska en sådan där få gå ostraffad? Ska den där vara kvar i landet? Här betalar vi bidrag åt dem, och så kommer de hit och missköter sig. Det är helt ofattbart! säger en av de föräldrar Samnytt pratat med.

Föräldern är rädd för att fler flickor i Skellefteå kommer utsättas för den etiopiske pojken:

– Jag är rädd att det blir locket på. Och så går den jäveln fri och är snart på nästa offer.

LÄS ÄVEN: Nioårig flicka utsatt för brutalt mordförsök i Skellefteå