Inrikes

Fick råd att ta smärtstillande – dog morgonen efter

Publicerad 4/12/2020
Annons

En person har avlidit efter kontakt med 1177 Vårdguiden. Personen beskrev huggande smärtor i bröstet och gavs rådet att ta smärtstillande tabletter och avvakta. Nu lex Maria-anmäls händelsen.

Personen hade tidigare på dagen utfört ett fysiskt tungt arbete och smärtorna började i samband med det. Vad som beskrevs som huggande smärtor gick över vid vila, men symtomen återkom sedan vid lätt ansträngning.

Enligt anmälan följde inte sjukvårdsrådgivaren det beslutsstöd som fanns. Istället gavs rådet att avvakta och kontakta 112 om besvären förvärrades eller inte gick över med smärtstillande tabletter. Morgonen efter hittades personen avliden i hjärtinfarkt.

Anmäls enligt lex Maria

Enligt Sonja Sundqvist, chefsläkare för Närsjukvårdsområde Skellefteå, har man i samband med att fallet utretts tagit fram åtgärder och utbildning för att minska risken för upprepning. Enligt ett pressmeddelande från Region Västerbotten har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för regionen som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården genom att lära av misstag som begås.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons