koran

Foto: Ala’aTaye / CC BY-SA.

Inrikes

Fick statliga läxhjälpspengar – bedrev Koranskola

Publicerad 4/16/2022
Annons

Efter det avslöjats att den somaliska föreningen Daarulcilmi Relief Organisationen, DCRO, under flera år beviljats bidrag av Skolverket för att bland annat bedriva läxhjälp, men dessa i stället gick till att bedriva en Koranskola, måste organisationen nu betala tillbaka pengarna.

Sajten Doku har tidigare avslöjat att den salafistiska föreningen Skolverket beviljat läxhjälpspengar till i själva verket bedrev en Koranskola i Malmö. På sociala medier främjar och uppmanar man till könsstympning, dödsstraff enligt sharialagen samt att kvinnor ska täcka sin kropp och sitt ansikte och höras och synas så lite som möjligt.

LÄS ÄVEN: Koranundervisning vänder elever mot lärare – ”Jag lyssnar inte på dig för du är vit”

I sina ansökningar till Skolverket uppgav föreningen att man hyrde en lokal i Hyllie i Malmö för sin läxhjälpsverksamhet. Personal där bekräftade för Doku att föreningen hyr lokalen och att det brukade vara barn där varje helg. Men då Doku besökte verksamheten framgick det tydligt att det inte var fråga om läxhjälp utan om Koranskola för barn.

425 000 kronor

Efter avslöjandet beslutade Skolverket att granska föreningen, en utredning som nu är klar och resulterat i att föreningen ska återbetala hela bidraget från 2021 på 124 073 kronor. Dock har man fått totalt drygt 425 000 kronor under åren 2019 – 2021.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
752Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons