sus-skånes-universitetssjukhus-operation

David Castor / Klinika KEIT, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Fikande läkare hörde fel – genomförde canceroperation i onödan

Publicerad 11/2/2022
Annons

Kvinnan var inlagd på sjukhus för en mindre operation av bisköldskörteln. Då hon vaknade upp hade man utfört en canceroperation som hon inte behövde, något som gett konsekvenser för resten av hennes liv.

Det var då kvinnan i 50-årsåldern hade sövts ned på Skånes universitetssjukhus som man under operationen upptäckte en missfärgad förändring som fick de två läkarna att misstänka cancer. Man skickade ett vävnadsprov till patologen för snabb bedömning.

Då svar vanligtvis dröjer gick läkarna och fikade. Just denna gång kom dock svaret snabbt och detta förmedlades från patologen via telefon till fikarummet. Svaret var att kvinnan inte hade cancer, något läkaren som tog emot samtalet missuppfattade och resulterade i att man tog bort hela kvinnans sköldkörtel, helt i onödan.

LÄS ÄVEN: Kvinna glömdes bort av hemtjänsten – låg död i veckor

Nu har kvinnan anmält händelsen.

”Att först få reda på att allt ser bra ut och sedan vakna upp till beskedet att dom hittat cancer. Att sedan dagen efter få reda på att kirurgen hörde fel på telefon från patologen och den omfattande operationen behövdes inte”, skriver hon i anmälan och förklarar att operationen har påverkat henne mycket psykiskt.

Livslång medicinering

På grund av den onödiga operationen och missförståndet kommer hon vara tvungen att ta medicin resten av livet. Hon efterlyser nu bättre rutiner och kontroll vid nya besked under operationer.

LÄS ÄVEN: Vikarier misskötte hostmaskin – person avled

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar läkaren som tog emot samtalet för att inte ha försäkrat sig om att beskedet från patologen uppfattades korrekt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons