Misshandeln

”Skottlossningen i Sollefteå” var självförsvar hävdar vittnen – ensam svensk blev misshandlad av femton och gripen för mordförsök

6.9K Shares

UPPDATERAT! Spänningar mellan asylsökanden och lokala invånare har resulterat i en skottlossning. ”Folk är rädda för att gå till affärer på kvällar”, uppger en Sollefteåbo till Samhällsnytt. En man med svensk bakgrund blev misshandlad och fick försvara sig med vapen, enligt flera vittnen. Nu sitter han häktad för grovt vapenbrott. Ingen av dem som misshandlat honom är dock misstänkt för något brott, enligt den ansvariga åklagaren.

För nästan tre veckor sedan gav skottlossningen på en parkering utanför ett köpcentrum i det lilla samhället Sollefteå stora rubriker i landet. Fallet var ovanligt för en liten sömnig ort långt uppe i norr och förde snabbt tankarna till de spänningar som byggs upp mellan nyanlända invandrargrupper och etablerade svenskar på landsbygden. Medierapporteringen gjorde dock gällande att endast två personer som hade svensk bakgrund blev misstänkta för något brott, varpå nyheten snabbt föll i glömska.

Efter att ha pratat med ett stort antal vittnen kan dock Samhällsnytt idag rekonstruera händelseförloppet som lett till det stora bråket på parkeringen utanför ICA på lördagsnatten den 7 maj. Vår granskning visar att de initiala spekulationerna om att invandrargrupper varit involverade i fallet stämmer.

”Alla är så jäkla rädda för dem”

Spänningen i den tidigare fridfulla orten började byggas upp i och med den stora migrantkrisen 2015. Ett stort antal tomma fastigheter har gjort Sollefteå till en lukrativ destination för diverse asylprofitörer inklusive Bert Karlsson som hade planer på en egen asylförläggning i kommunen. Riktigt illa blev det dock först när Hågesta asylboende förvandlades till ett boende för unga män i december 2017. Sedan dess har situationen i byn blivit ohållbar:

– Folk är rädda för att gå till affärer på kvällar för där hänger de där invandrargängen och ställer till det, säger en ortsbo till Samhällsnytt. Mannen vill vara anonym av rädsla för konsekvenser för hans personliga säkerhet.

– Alla är så jäkla rädda för dem. Ingen törs prata öppet om det, hävdar mannen.

Han får medhåll av Sollefteås kommunledning som i ett öppet brev på kommunens hemsida anklagar migrantboendet för ”ökad otrygghet och oroligheter” i ”resten av samhället och näringslivet” .

Storgatan, Sollefteå:

Så sent som i mars sattes väktare in dygnet runt på boendet på begäran av kommunen. Insatsen ska ha pågått april ut och senare utvärderas.

– Det är sådana som skickades från Stockholm och Åsele som är där, som har utvisningsbeslut, uppger en invånare i Sollefteå till oss.

– De betedde sig illa även i Åsele innan. Och här i Sollefteå vandaliserar de, förstör och för oväsen hela tiden. De misshandlade en äldre pensionär för inte så länge sedan.

”Varför video??”

Ett exempel på hur ovan beskrivna ”oväsen” kan se ut finns fångat på film som blivit viral i sociala medier för några dagar sedan. Händelsen utspelade sig i matbutiken Coop i Sollefteå. På filmen syns en grupp invandrare som till synes oprovocerat bråkar med butikens personal, slår i ett bord och beter sig allmänt hotfullt. När en av personerna märker att han blir filmad blir han rasande och går till attack mot mannen som filmar. ”Varför video?? Varför video?!” hörs han skrika uppretat samtidigt som det hörs ljud av tumult i bakgrunden:

Skottet i Sollefteå

Dagen innan skottlossningen hamnade den 26-årig man som numera sitter häktad i bråk med ett annat invandrargäng på en lokal krog. Enligt uppgifter till Samhällsnytt fick han hot efteråt vilket blev anledningen till att mannen ska ha haft ett skarpladdat hagelgevär med sig på lördag – utan att ha en vapenlicens. Bråket fick en ny utveckling på lördagsnatten den 6 maj på en parkering utanför ICA. Enligt flera vittnesuppgifter inleddes bråket med att ett invandrargäng körde in en kundvagn i den limousine som den 26-åriga mannen färdades i.

Mannen arbetar som fordonstekniker och har ett stort intresse för bilar vilket förklarar det något märkliga valet av transportmedel. Parkeringen utanför ICA är ett känt tillhåll för stadens raggare och motorintresserade ungdomar:

– Man far runt i bil. Det är väl det enda man gör på helgerna. Det händer inte mycket i Sollefteå. Det är så att man kör bilen och umgås på det viset, förklarar en av de ungdomar som bevittnat händelsen på parkeringen för oss på kraftig norrländska.

Den 26-åriga mannen kom dit med sin vän, men stötte på ovanliga besökare – samma invandrargäng som han tidigare haft problem med.

Ett annat vittne berättar för oss att en livlig diskussion uppstod, varpå ett skott avlossades:

– Han sköt rakt upp i luften, säger han till oss.

Därefter blev han misshandlad med järnrör och tillhyggen. Händelsen filmades av ett vittne som Samhällsnytt har varit i kontakt med och som gett oss tillstånd att publicera klippet:

– Han kände väl sig trängd och hotad för de var typ femton personer kring honom. De gick och hämtade en massa knogjärn från sina bilar, säger han.

– 5-6 stycken med järnrör på en person… Han fick springa, men det gick inte heller eftersom fem stycken till stod där.

På videon kan man se flera personer jaga en kille och misshandla honom. Slutligen kastas han på marken rakt framför kameran.

Enligt vittnen pågick misshandeln i två-tre minuter och avbröts när polisen anlände till platsen.

Blev han skadad?

– Ja, det tror jag. Man ser ju att de slår honom med tillhyggen, säger mannen som filmat händelsen till oss.

Den skadade mannen fick dock ingen medicinsk hjälp av den anlände patrullen.

– Han blev inkastad i polisbilen direkt, uppger ett annat vittne.

Trots att polisen fick flera vittnesmål om att invandrargänget hade järnrör och andra tillhyggen blev ingen av dem gripen. Den 26-åriga mannen transporterades till polisarresten trots sina skador – gripen misstänkt för ett mordförsök. Även hans vän greps misstänkt för hets mot folk grupp.

”Det finns ingen sådan utredning”

Brottsrubriceringen mot 26-årigen som numera sitter häktad ändrades till grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Samhällsnytt har varit i kontakt med assistentåklagare Jimmy Holmgren från Åklagarkammaren i Sundsvall som leder förundersökning. Han bekräftar för Samhällsnytt att det inte finns några andra misstänkta i målet förutom de två svenska männen:

– Nej.

Vi har pratat med ett stort antal vittnen och tagit del av en videoinspelning av händelsen. Hur kommer det sig att ingen från den andra grupperingen är misstänkt för brott?

– Jag tänker inte kommentera mera själva händelsen för det är förundersökningssekretess.

Det jag undrar är att den som sitter häktad blev också misshandlad och det finns ingen som är misstänkt för det – trots att det tydligt framgår i inspelningen?

– Som jag sa vill jag inte kommentera det.

Det finns flera vittnesmål om att den andra grupperingen använt järnrör och andra tillhyggen. Är det något du känner till?

– Ingen kommentar.

Om det framgår sådana uppgifter i förundersökningen, kommer de att utredas?

– Vi utreder omständigheter kopplade till gärningen.

Och den andra sidans agerande räknas inte som något brott?

– Det finns ingen sådan utredning, nej.

Om mannen döms för grovt vapenbrott blir det lägsta straffet två års fängelse. Den högsta påföljden är fem år.

UPPDATERING 2018-02-25: I den första versionen av artikeln framgick att den 26-åriga mannen var den som filmat även bråket på Coop-butiken flera dagar innan. Den uppgiften är felaktig och har rättats till.

6.9K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.