anna serner
Inrikes

Filminstitutets vd hotar med slopat stöd till manliga filmskapare

Publicerad 5/14/2018
Annons

Utspelet väcker kritik. ”Det som gör mig bedrövad är att Anna Serner bidrar till en polarisering med den här typen av utspel”

Ifall inte fler kvinnliga regissörer och manusförfattare släpps fram kommer Filminstitutet ge allt marknadsstöd till kvinnliga filmskapare 2020.

Det uppger Filminstitutets vd Anna Serner i en intervju med SVT Kulturnyheterna.

– Om inte vi ser att branschen hjälper oss att nå 50/50 bakom kameran även på de stora budgetarna då kommer vi att öronmärka hela 2020-års marknadsstöd till bara kvinnliga filmskapare.

Marknadsstödet går till de filmprojekt som förväntas dra mer än 200 000 biobesökare och utgör en tredjedel av det totala filmstödet.

Vidare menar Serner att fler filmer gjorda av kvinnor automatiskt kommer leda till fler kvinnor i själva filmerna.

– Jag är övertygad om att det kommer att förändras. Men jag är också övertygad om att det kommer att ta generationer innan vi har nått en situation där vi inte ens behöver tänka på kön och det är ju det alla vill. Man vill ju bara vara sig själv inte sitt kön.

Kritik

Utspelet får kritik bland andra av Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film- och tv-producenterna.

– Vi delar hennes ambition, det är skamligt få kvinnliga filmregissörer i Sverige. Men det som gör mig bedrövad är att Anna Serner bidrar till en polarisering med den här typen av utspel. Hot är sällan bra, de skapar större konflikter än vad de skapar effekt, säger hon till Sveriges radio.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons