0
Inrikes

Finansierad körkortsundervisning för nyanlända i Östergötland

Publicerad 10/27/2018
Annons

I Östergötland satsar Länsstyrelsen 1 750 000 konor på att nyanlända ska erbjudas en förberedande körkortsundervisning, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Satsningen omfattar åtta kommuner. Sedan 2016 har Valdemarsviks kommun drivit ett pilotprojekt som nu alltså utvidgas att omfatta ytterligare ett antal kommuner.

Enligt Valdemarsviks kommun har det varit ett lyckat projekt och nu ska det växa regionalt. Satsningen motiveras med att ett körkort är viktigt för att få arbete men också att resan till ett körkort kan kännas lång för de flesta. För nyanlända är den oftast ännu längre och svårare.

– Den förberedande körkortsundervisningen riktas till nyanlända och andra grupper av kommuninvånare som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att öka förutsättningarna för att deltagarna – efter att ha deltagit i den förberedande körkortsutbildningen – ska anmäla sig till en trafikskola och kunna klara av att ta sitt körkort.

– Körkort är viktigt för att kunna få ett arbete, men det ökar också möjligheten att bosätta sig på landsbygden dit inte alltid länstrafikens bussar går, berättar Djamal Hamaili, samordnare på integrationsenheten vid Valdemarsviks kommun, till NT.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons