adam marttinen riksdagen
Inrikes

Finansministern avråder från att ge pengar till tiggare

Publicerad 3/1/2018
Annons

Något tiggeriförbud vill Magdalena Andersson dock inte se. Det som ministern istället tycker är intressant är från början ett SD-förslag.

Det var under riksdagens frågestund på torsdagen som Adam Marttinen (SD) frågade finansministern varför Socialdemokraterna tidigare i veckan avvisade ett förslag om ett nationellt tiggeriförbud.

– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor från att sitta utanför Ica och be om hjälp när vi har brist på polisresurser, sa Andersson.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas.

Ändå hette det samtidigt att ”tiggeri inte är något som kan accepteras i den svenska gatubilden” och att ingen människa ska behöva tigga för sin försörjning.

Ansvaret för tiggarna ligger i första hand hos respektive hemlands regim, enligt finansministern som också nämnde att regeringen skrivit avtal med några av dessa länder för att minska tiggeriet i Sverige.

Både Andersson och statsminister Stefan Löfven uppger att man hellre än ett nationellt förbud föredrar den modell som man nu vill testa i Eskilstuna, med tillståndsplikt för tiggeri – en lösning som baseras på ett förslag från Sverigedemokraterna men då dömdes ut som ”fascism”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons