Den nytillträdde finansministern Mikael Damberg (S) vill ha in mer skattemedel. Det är ”fullt rimligt” att skatten höjs för de mest välbeställda säger han. Vem finansministern definierar som välbeställd är dock höljt i dunkel.

Tidigare i år begärde dåvarande finansministern, Magdalena Andersson (S), nu befordrad till statsminister, en rapport gällande tak på investeringssparkonton (ISK-konton), från Riksdagens utredningstjänst. Partiets arbetsgrupp diskuterade då nivåer på ett maxtak för ISK-sparande på mellan 100 000 och 200 000 kronor, något som snabbt höjdes så snart rapporten uppmärksammades och kritiserades i media.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallade rapporten en “häxjakt på vanliga sparare” och påminde finansministern om att ”sparande bör inte straffas, utan tvärtom uppmuntras”.

Nu aktualiserar Anderssons efterträdare på finansministerposten, Mikael Damberg, oron bland ISK-spararna. I en intervju publicerad i DI berättar Damberg att rapporten som togs fram inför S-kongressen i början av november finns kvar som ”en verktygslåda”. Damberg säger att “höjd skatt för de rika” kommer att vara ett S-löfte inför valet.

LÄS ÄVEN: Statsministern om elpriserna: Ni borde haft bundna elavtal

”Helt central” fråga för Socialdemokraterna

Under Socialdemokraternas styre har de ekonomiska klyftorna i landet ökat, mycket på grund av en växande till stor del skatteförsörjd utländsk underklass. Att jämna ut klyftorna är en ”helt central” fråga för Socialdemokraterna, säger finansministern.

Ett tidigare förslag gällande fastighetsskatt som har starkt stöd hos flera tunga S-distrikt uppges dock nu ha lagts åt sidan och inte längre vara något som regeringen driver. Istället säger Damberg att det ”finns andra sätt att komma åt de högsta inkomsterna”. Han vill dock inte avslöja om Socialdemokraterna tänker gå till val med en “miljonärsskatt”.

Nordnets ekonom Frida Bratt imponeras inte av den nye finansministerns ambitioner och hemlighetsmakeri. ”Givetvis borde Mikael Damberg i stället fundera på hur ännu fler kan inkluderas i den folkrörelse som sparande i dag är. Hur kan fler kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund också ta del av den avkastning börsen kan ge? Det är ju det våra politiker bör fundera på”, skriver hon i en mejlkommentar till Dagens PS.

Bratt ifrågasätter även vem Mikael Damberg anser vara rik. Är det den som under decennier av månadssparande i fonder lyckats få ihop en miljon kronor, undrar hon.