magdalena-granten-mot-sd
Inrikes

Finansministern skulle prata lågkonjunktur i SVT – tilläts i stället hetsa mot SD

Publicerad 8/19/2022
Annons

Ekonomiska bedömare siar om annalkande lågkonjunktur. SVT Aktuellt hade med anledning av det bjudit in finansminister Mikael Damberg (S) för att kommentera konjunkturläget. Damberg utnyttjade i stället tillfället för att bedriva valpropaganda för Socialdemokraterna och mot Sverigedemokraterna. SVT får nu kritik för att man inte avbröt Damberg eller rentav var delaktig i kuppen.

Många svenskar har missat att Sverige befinner sig i ett relativt hög konjunkturläge. Elkris, drivmedelskris, vårdkris, bostadskris, brottslighetskris, inflationskris med mera har snarare förmedlat ett intryck av lågkonjunktur. Men runt hörnet väntar nu en verklig lågkonjunktur som kommer att förvärra flera av de uppräknade kriserna ytterligare.

Skulden för flertalet av de kriser Sverige genomlider menar många helt eller delvis kan härledas till den förda regeringspolitiken, liksom att landet nu står illa rustat för att möta en kommande lågkonjunktur. Men Damberg slapp kritiska frågor från SVT:s nyhetsankare om regeringens ansvar för detta. Inslaget inleddes också med sommarglada S-ministrar med rekreationsherrgården Harpsund som fond.

S-regeringens ”ansvar” och oppositionens ”ansvarslöshet”

I stället fick finansministern profilera sig och S-regeringen som de som är bäst rustade att lotsa Sverige genom kriser och lågkonjunktur som någon annan, oklart vem, kan skuldbeläggas för. Damberg framställde sig med allvarsam min som den ansvarsfulla ”Spara” mot sina politiska motståndares ansvarslösa ”Slösa” i den gamla sedelärande sagan.

Svenska folket förmanades också att inte ställa krav på kompensation för inflation och höga el- och drivmedelspriser utan hålla igen och dra åt svångremmen för de dåliga tider som är och stundar och för vilka S-regeringen trots två mandatperioders styre anser sig behöva idka någon självkritik. Allt annat vore enligt Damberg bara inflationsdrivande.

Inflation och elkris ”Putins fel”

Ett undantag fanns dock enligt finansministern – Socialdemokraternas senkomna löfte i valrörelsens till elkunderna på 60 miljarder i kompensation om de röstar kvar S-regeringen. Det var ett löfte som SVT:s nyhetsankare var noga med att lyfta fram och att låta Damberg lägga ut texten kring för att tittarna skulle förstå hur ansvarsfullt och ”rimligt” det är i kontrast till motsvarande ansvarslösa kompensationslöften från oppositionspartierna.

Att elpriserna är höga var enligt Damberg helt och hållet Vladimir Putins fel. Han fick inga frågor från SVT i vilken utsträckning den förtida massnedläggningen av svensk kärnkraft och eftersatta utbyggnaden av kraftnätet för överföring av el från norr till söder bidragit till elkaoset. S-regeringen var enligt Damberg i stället de som nu rycker in och räddar svenska folket från det Putin ställt till med och den ”utpressning” han utövar mot svenskarna.

SVT hjälpte S upprepa partiets valbudskap

För säkerhets skulle upprepade SVT:s nyhetsankare också sedan att det S-regeringen ”genom effektiva och träffsäkra åtgärder” vill göra är att som räddare i nöden stötta ”alla svenskar med små marginaler”, för den händelse någon skulle ha missat budskapet från Damberg själv.

Sedan ville SVT-ankaret med ett leende veta vad mer S-regeringen vill göra på samma tema. Damberg lade då ut texten om hur man också är fattigpensionärernas bästa vän. Att den extra tusenlapp man nu stuckit åt den gruppen med råge ätits upp av inflation och skenande priser på mat, el och drivmedel var inget SVT tyckte att finansministern behövde få frågor om.

Fick glida fritt mellan rollen som finansminister och valtalande S-politiker

Damberg fick i stället fortsätta rada upp allt hans parti lovar väljarna om de bara fortsätter att rösta på hans parti. Han fick också, trots att ingen från oppositionen var närvarande och kunde bemöta påståendena, såga oppositionspartiernas politiska förslag som skadliga för Sverige.

Därefter ”glömde” SVT helt att Damberg var inbjuden i egenskap av finansminister och lät honom tala fritt som socialdemokratisk politiker i valrörelsen. Och här var ett av de centrala budskapen att Magdalena Andersson var ”garanten” mot att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson får inflytande över svensk politik och äventyrar den ”stabilitet” som Socialdemokraterna borgar för.

Inslaget som var hela sju minuter långt har mötts av skarp kritik där många menar att SVT avsiktligt lånat ut sin plattform till Socialdemokraterna i valrörelsen på ett sätt som inte är i respekt för den med 9 miljarder årligen skattefinansierade kanalens regler om opartiskhet. Inte bara lät man Damberg glida fritt mellan rollerna som finansminister och socialdemokratisk valarbetare, utan man avstod också från kritiska frågor och hjälpte till och med S att upprepa partiets valbudskap.

Inslaget i SVT Aktuellt kan ses i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons