Genom att påtala faran med att protestera i valbåset, och betona ansvaret som väljare, ska Socialdemokraterna stoppa vad man menar är proteströster på Sverigedemokraterna.

– Röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminister, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Andersson upplyser även om att ifall man röstar på Brexit så får man Brexit, liksom ifall man röstar på Donald Trump så får man Donald Trump.

Att en högre andel än de som sympatiserar med SD avser rösta på partiet enligt senaste SCB-mätningen, är något som ska ha diskuterats intensivt på regeringskansliet under de senaste dagarna.

– Människor tycks inte fatta att det inte finns något som heter missnöjesröst. Att alla röster får konsekvenser, säger en S-källa till Aftonbladet.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) ska man inte missnöjesrösta utan istället ta ställning för det parti man tror är bäst för ens egen framtid.

”Om någon tvivlat vad SD är för parti. Det är ej konstigt att vara arg på politiker & missnöjd m migrationspolitiken, men i slutändan måste man ändå ta ansvar för hur man röstar. Proteströst är ok för barn i trotsåldern, vuxna tar ansvar för sina handlingar”, twittrar Wille Birksten, Löfvens planeringschef i statsrådsberedningen.