När kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor tas i bruk minskar elprisskillnaderna mellan Finland och Sverige, även om pristopparna i december inte försvinner helt.

Liksom i Sverige har elen i december stundtals varit exceptionellt dyr i vårt grannland Finland . Kyligt väder har minskat produktionen vatten- och vindkraften. Men detta kan förändras när mer kärnkraft kommer in på nätet.

– Läget förändras när vi tar i bruk både Olkiluoto-3 och en ordentlig ökning i vindkraft under de närmaste åren, Då tillverkar vi i Finland i genomsnitt så mycket el som vi använder här, säger Energiindustrins vd Jukka Leskelä enligt Yle.

Finland är normalt sett en stor importör av elektricitet, bland annat från Sverige. Men deras nya reaktor, Olkiluoto-3m kommer att hjälpa till med att balansera ut elöverföringen mellan våra båda länder.

Flaskhalsar

Precis som det är stora skillnader i elpris mellan norra och södra Sverige är det stora skillnader mellan norra Sverige och Finland stundtals. I början av vintern vad områdespriset på el sex gånger högre där jämfört med norra Sverige, vilket ledde till pristoppar i Finland.

Elnätet kan dock inte överföra hur mycket el som helst utan det finns en viss kapacitet, överföringskapaciteten, som elbolagen som äger näten tar ut avgifter för. Dessa tillsammans med skatter och efterfrågan påverkar priserna. Professor Kimmo Kauhaniemi, vid Vasa universitet, tror precis som Leskelä att det nya kärnkraftsreaktorn Olkiluoto-3 kommer att balansera priserna i Finland, eftersom produktionskapaciteten helt enkelt ökar med den nya reaktorn.

De stora prisvariationerna beror enligt honom, vilket många varnat för, på den så kallade förnybara energin. Produktionen av dessa är väderberoende och därmed ojämn.

LÄS ÄVEN: Kärnkraftverk vill bjuda Miljöpartiet på kaffe

En graf där vindkraften kontrasterades med kärnkraften togs fram nyligen där de enorma variationerna i vindkraften tydliggörs:

Vindkraften i rött. Kärnkraften i blått.

Under början av december då pristopparna skedde var en stor del av vindkraften utslagen. Detta ökade prisskillnaderna mellan Finland, Nordnorge samt norra Sverige.

– Den regionala produktionskapaciteten ökar i Finland i och med Olkiluoto. Jag skulle tro att prisskillnaderna minskar, säger Kauhaniemi till Yle.

Förbättrar läget

Olkiluotos tredje reaktor startades vid jul men ansluts till stamnätet i januari. Först i juni är produktionen nyttjad fullt ut och effekten ligger på 1600 megawatt. Jämförelsevis har de återstående två reaktorerna vid Ringhals en sammanlagd effekt på 2 190 megawatt.

Olkiluoto 3 var första gången på 40 år som en ny kärnreaktor tagits i drift i Finland. Men ännu har inte Finland tillräcklig kapacitet för de kallaste vindterdagarna när behover kan uppgå till 15 000 megwatt. Kapaciteten ligger dock endast på 10 700 i dagsläget. Då förlitar de sig bland annat på Sverige som brukade förse vårt grannland med billig el.

Men oavsett vad bidrar även den nya kärnkraften till att hantera den opålitliga vindkraften.

– Utan tvekan kommer Olkiluoto-3:s nya produktion att underlätta den här anpassningen, avslutar Energiindustrins vd Jukka Leskelä.

LÄS MER: Stor elbrist efter stängda kärnkraftverk – staten tvingas nödhandla fossil reservkraft