Fjärrstyrd sexleksak spelade i hemlighet in ljud

➤ Det så kallade ”Internet of Things” (Sakernas internet) för allmänt med sig frågor omkring integritet, men dessa hamnar på en helt annan nivå när ”saken” är en sexleksak. Vibratorappen Lovense, som tillåter en användare att fjärrstyra en vibrator, har upptäckts spela in och spara ljudfiler när den är igång.

Det var en Reddit-användare som kallar sig tydoctor som upptäckte ljudfilerna när han tittade igenom vad som lagrats inför en återställning av sin telefon. “Filen var en HEL ljudinspelning på sex minuter från senaste gången jag använde appen för att kontrollera min vibrator (vi använde den på en bar medan vi spelade biljard)”, skrev han.

En representant för Lovense svarade på Reddit med ett inlägg om att det bara var en ”mindre bugg” och att ljudfilerna bara sparades lokalt. ”Var lugn, ingen information skickades till våra servrar”, sa företagets representant. “Denna cache-fil stannar för närvarande kvar på din telefon istället för att ta bort sig själv efter att din session är över. Också, när filen skapas skriver den över sig själv (inga nya filer skapas).”

Lovense bekräftar att buggen bara påverkar Android-användare och i ett senare inlägg meddelade man att en ny version av appen nu är tillgänglig för nedladdning via Google Play-appen. De som använder den gör bäst i att uppdatera till version 3.0.7.

Inte första gången
Detta är inte första gången Lovsene och dess fjärrstyrda sexleksaker varit i blåsväder över deras uppkopplade produkter, vilket International Business Times påpekar. För några månader sedan hackades och aktiverades en fjärrstyrd sexleksak och gick enkelt förbi Lovenses autentisering.

Under 2016 startades en gruppstämning mot skaparna av den fjärrstyrda We-Vibe vibratorn och den associerade telefonappen, som samlade användardata på företagets servrar. Utöver e-post-adresser som kopplade samman specifika användare med deras sexleksaker så samlade företaget även in data på var och hur ofta kunderna använde deras produkter. Tidigare i år betalade We-Vibe ut 3,75 miljoner dollar för att avsluta stämningen, enligt amerikanska statsradion NPR.

I den växande skaran av teknologivänliga sexleksaker, med allt från sexrobotar till bärbara anordningar, blir frågan om säkerhet och integritet allt viktigare, vilket varken användare eller producenter bevisligen alltid tar på allvar.


Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.