Fler än 180 000 röster på annat än riksdagsparti
Foto: Facebook

Fler än 180 000 röster lades i årets riksdagsval på något annat än ett riksdagsparti. Det framgår av den preliminära rösträkningen.

Sammanlagt 92 270 röster lades i årets val på ”övriga partier”, där islamistiska Partiet nyans, Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling pekas ut som några av dem som gömmer sig bakom rösterna. Som jämförelse fick ”övriga partier” sammanlagt omkring 70 000 röster i riksdagsvalet 2018.

Dessutom klassas 93 500 av valsedlarna som röster som inte påverkar mandatfördelningen. De rösterna fördelas på de tre kategorierna partier som inte anmält deltagande, blanka röster samt övriga ogiltiga röster.

Många av dessa kan vara handskrivna valsedlar som senare visa sig vara giltiga röster på något av de anmälda partierna.

Inte färdigräknat

Strax innan klockan halv fem på måndagsmorgonen gjorde Valmyndigheten en sista uppdatering av rösträknandet för valnatten, trots att flera valdistrikt då ännu inte räknats klart.

Det dröjde nästan sju timmar innan nästa valdistrikt, Hässelby 12 Hässelby Villastad Ö i Stockholm, rapporterade in resultatet från sin rösträkning under måndagsförmiddagen.

Främst är det ett antal distrikt i Stockholmsområdet som ännu inte räknat klart sina röster. En delförklaring till det är röster togs emot på Stockholms centralstation långt efter att alla andra vallokaler i landet stängts.

Vid tiotiden på söndagskvällen togs röster fortfarande emot på stationen.

Ännu ej räknade valdistrikt

Följande valdistrikt har vid halv tolv-tiden på måndagsförmiddagen ännu inte rapporterat in sina röster i riksdagsvalet.

Johannes 3 Norrmalm N
Maria 12 Fredmansgatan mfl
Högalid 11 Zinkensdamm N
S:t Göran 9 Stadshagen Ö
S:t Göran 16 Lilla Västerbron
S:t Göran 17 Kv Karlsvik mfl
Vantör 6 Bandhagen S
Vantör 13 Örby V
Bromma 12 Norra Ängby Ö
Bromma 23 Mariehäll S
Bromma 25 Karsvikshage
Essinge 5 Stora Essingen Ö
Essinge 6 Luxområdet
Västerled 17 Traneberg mellersta
Enskede 11 Gullmarsplan
Hässelby 14 Lövsta
Skärholmen 14 Stångholmsbacken mfl
Spånga 16 Glömminge-Sörgården
Kista 5 Akalla S
Ryd 3 (Ryd SV)

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.