Varje år betalar Försäkringskassan ut omkring 249 miljarder kronor, motsvarande fem procent av Sveriges BNP. Varje år försvinner också en ansenlig del i fusk och brottslighet men myndigheten blir allt bättre på att upptäcka och stoppa de felaktiga utbetalningarna. Miljarderna som annars hade försvunnit ned i svarta hål ligger nu i stället kvar i statskassan.

Bara under de senaste fyra åren har Försäkringskassan krävt tillbaka pengar och stoppat felaktiga utbetalningar till en summa av nästan nio miljarder kronor.

– Nästan hälften av pengarna gick till personer med nedsatt arbetsförmåga. Cirka en tredjedel gick till barnfamiljer och resterande består främst av ersättningar för tandvård samt inom arbetsmarknadsområdet, säger Henrik Thapper områdeschef på Försäkringskassans kontrollenhet, till statstelevisionen.

De vanligaste bidragsbrotten är vård av barn och föräldrapenning medan de kriminella gängens favorit är assistansersättning.

Ny lagstiftning

Att myndigheter inte får dela information med varandra är ett problem, men ny lagstiftning är på väg som ska underlätta arbetet med att hitta fuskarna.

– I en tid där kanske bidragsbrottsligheten ökar och välfärden är under angrepp behöver vi ha bättre möjligheter till kontroll, säger Henrik Thapper.