På onsdagen föll dom i Örebro tingsrätt mot ytterligare tre av de många våldsbejakande muslimer som skändade svenskarnas fridfulla påskfirande med våldsamma upplopp. Trion döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till relativt kännbara fängelsestraff. Samtliga får dock rösta i riksdagsvalet den 11 september.

De tre döms för sina religionspolitiskt motiverade våldshandlingar i Sveaparken i Örebro, en av de sex städer där muslimskt intifada-liknande scener utspelade sig under den svenska påskhelgen i april. Runt 200 poliser skadades i steningsattacker och ett stort antal polisfordon sattes i brand eller stals av upploppsmakarna.

Upploppen iscensattes i protest mot Sveriges grundlagar som man vill upphäva så att det inte längre ska vara tillåtet att kritisera eller skämta om islam. Den dansksvenske politikern, advokaten och frihetsaktivisten Rasmus Paludan hade vid det aktuella tillfället aviserat att han skulle bränna egna medhavda exemplar av koranen vid sina valmöten.

LÄS ÄVEN: Sexbarnspappa åtalas för koranupplopp i Örebro

De dömda

De tre döms för grovt sabotage mot blåsljusverksamhet, brott som de enligt domstolen har begått tillsammans och i samförstånd.

Ibrahim Yosef, född 1991-04-15 döms för att ha haft en pådrivande roll i att dra igång kravallerna och för att ha varit särskilt aktiv i att stena poliser och vandalisera polisfordon. Han döms även som en av dem som stal och körde iväg med polisbilar. Påföljden blir fängelse i 7 år och 6 månader (5 år efter avdragen straffrabatt).

Ibrahim har ett tidigare brottsförflutet med domar för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och vårdslöshet i trafik.

Ibrahim kom till Sverige från Syrien och har trots sin brottsaktiva livsstil beviljats svenskt medborgarskap. Han kan därför inte utvisas och får också rösta i det svenska riksdagsvalet den 11 september.

Ibrahims juridiska ombud i den nu aktuella rättsprocessen har kostat de svenska skattebetalarna drygt 200 tusen kronor. Han kommer under fängelsevistelsen att åderlåta Sveriges statskassa på närmare sju miljoner kronor.

Mosvar Eisarevich Akaev, född 1985-12-08 och medborgare i Ryssland, döms för att maskerad ha varit aktiv i att stena poliser och för att med en stulen brandsläckare som tillhygge utsatt en polisbuss för allvarliga skadegörelse. Påföljden blir fängelse i 6 år (4 år efter avdragen straffrabatt).

Mosvar har ett gediget kriminellt CV sedan tidigare med domar för bland annat försök till grov utpressning, hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, och grov olovlig körning och var när han begick de nu aktuella brotten villkorligt frigiven i förtid från tidigare fängelsestraff.

Mosvars juridiska ombud i den nu aktuella rättsprocessen har kostat de svenska skattebetalarna drygt 120 tusen kronor. Han kommer under fängelsevistelsen att åderlåta Sveriges statskassa på drygt fem miljoner kronor.

Pasha Karim, född 1991-03-15 döms för att maskerad ha varit aktiv i att stena poliser och att vandalisera en polisbuss. Påföljden blir fängelse i 4 år och 6 månader (3 år efter avdragen straffrabatt).

Pasha har ett långt kriminellt förflutet med domar för bland annat grovt vapenbrott, misshandel, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, häleri, skadegörelse, grovt tullbrott, olaga tvång, rån, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och drograttfylleri. Han var när han begick de nu aktuella brotten villkorligt frigiven i förtid från tidigare fängelsestraff.

Pasha har trots sitt grovt kriminella leverne tilldelats svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas. Han får därför också rösta i riksdagsvalet den 11 september.

Pashas juridiska ombud i den nu aktuella rättsprocessen har kostat de svenska skattebetalarna drygt 150 tusen kronor. Han kommer under fängelsevistelsen att åderlåta Sveriges statskassa på närmare fyra miljoner kronor.

Samtliga tre sitter häktade. De får utöver den gängse straffrabatten på en tredjedel av fängelsetiden också räkna av den tid de varit häktade. Att de förverkat tidigare förtida villkorlig frigivning genom att begå nya grova brott medför inte att de går miste om rätten att bli villkorligt frigivna i förtid på nytt.

Får rösta i riksdagsvalet den 11 september

I många länder, mest bland annat USA, fråntas den som begår grova brott inte bara sin fysiska frihet utan också sin rösträtt i politiska val. I Sverige anses däremot mördare och våldtäktsmän som inte anses omdömesgilla nog att vistas fritt i samhället ändå omdömesgilla nog att besluta om hur Sverige ska styras.

LÄS ÄVEN: Fyra döms till fängelse för korankravaller i Örebro

”Livsfarligt och vidrigt”

I domskälen går bland annat att läsa att: ”Agerandet från och folkmassan har varit livsfarligt och vidrigt. Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter”. Formuleringen indikerar att endast ett litet fåtal av alla inblandade muslimska och gängkriminella migranter som deltog i korankravallerna har kunnat lagföras.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.