Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den privatägda Liljeholmskajens vårdcentral i Stockholm anlitar en falsk läkare. I en uppföljningsartikel idag kan vi berätta att även den andre man på vårdcentralen som tituleras legitimerad läkare egentligen saknar läkarlegitimation. Samtidigt går det att läsa flera skräckvittnesmål från före detta patienter om bemötandet och kvaliteten på den vård som erbjuds på vårdcentralen.

Den andre mannen som kallas legitimerad läkare på vårdcentralens hemsida kommer också från Iran – liksom den man som Samhällsnytt skrev om igår. Enligt uppgifter från Skatteverket invandrade han till Sverige 1990.

I Socialstyrelsens register finns det inga uppgifter om att mannen har läkarlegitimation – vilket är ett krav för att kunna kalla sig läkare i Sverige och arbeta som sådan.

LÄS MER: Vårdcentral i Stockholm anlitar falsk läkare – ”Det spelar ingen roll”

När Samhällsnytt kontaktar vårdcentralens ägare Shaista Syed medger hon att hon kände till att männen saknar läkarlegitimation – men ändå anställde dem på vårdcentralen. Samtidigt vägrar hon att berätta vilka arbetsuppgifter de har på kliniken:

– Du har ingenting med det att göra! Nu är jag riktigt förbannad på dig! Vad är det för problem för dig??

Sedermera ändrades männens arbetstitel på vårdcentralens hemsida – från legitimerade läkare till läkare. Detta är dock lika fel som tidigare och även straffbart enligt brottsbalken eftersom läkare är en skyddad yrkestitel i Sverige.

Inte heller ville Syed svara på frågor om hur mycket företaget fått från landstinget ifjol för läkarbesök. Samtidigt hotade hon att anmäla oss om vi fortsätter ställa frågor.

– Jag ska aldrig svara på våra hemliga frågor. Och jag ska anmäla om du fortsätter göra så här!

Vad är det du ska anmäla?

– Det skiter jag i!

Under dagen har Samhällsnytt varit i kontakt med flera av vårdcentralens patienter som bekräftar att de båda männen tjänstgjorde självständigt som läkare. Förskrivningen av läkemedel sköttes samtidigt av Schaista Syed, vårdcentralens ägare.

Det kan noteras att vårdcentralen har ovanligt dåliga omdömen på Google – bara två stjärnor av fem möjliga. En överväldigande majoritet av de 48 recensionerna ger bara en stjärna:

”Mitt barn diagnostiserades fel två gånger, jag själv en gång. De ger dig ingen information och slår upp symtom på Google”

Ur en annan recension:

”Sätter en stjärna bara för att man måste sätta någon, hade velat lämna tomt.
Har gått till denna VC i flera år, har gått med enklare åkommor, receptförnyelse etc, tills för ett år sedan, då jag åkte på en rejäl livsförändring. Remisser skickas med snigelpost, om de ens skickas, remisser skickas till fel instanser, läkare okunnig, man måste vara rejält påläst om sin sjukdom innan man går dit, tvungen att hjälpa till med att författa brev till FSK, läkare satt och beklagade sig över sin dåliga lön när jag blev förbannad och kände att jag inte fick hjälp av hen. Fick många gånger ignoranta hånskratt.”

Samhällsnytt har varit i kontakt med Inspektionen för vård och omsorg som är en tillsynsmyndighet i denna typ av ärenden. Enligt inspektionens pressansvarig Josefin Viidas har IVO ett pågående ärende mot en av männen som utger sig för att vara läkare. Samtidigt avböjde IVO att svara på frågan om varför myndigheten inte vidtog några åtgärder mot mannen trots att den haft kännedom till att han arbetar som läkare utan legitimation sedan 2010:

”Vi kan inte kommentera det ställningstagande som gjordes i ärendet som ligger nio år tillbaka i tiden.”

I det nya ärendet kommer IVO att ta ställning till de nya uppgifter som framkommer i Samhällsnytts publiceringar.

Liljeholmskajens vårdcentral har ett löpande avtal med Stockholms läns landsting. Enligt Skatteverkets uppgifter har företaget gjort en vinst på drygt 800 tusen kronor efter löneutbetalningar för 2017.

Samhällsnytt har ställt flera frågor till landstinget – däribland om det ingår i landstingets uppdrag att kontrollera att vårdgivare lever upp till kvalitetskrav samt hur myndigheten ställer sig till att deras avtalspartner anlitar falska läkare som saknar rätt att bedriva vård i Sverige. I skrivande stund har landstinget kontaktat Samhällsnytt angående en felskrivning i gårdagens artikel där Liljeholmkajens vårdcentral omnämns till Liljeholmens vårdcentral på ett ställe – men har underlåtit att svara på våra journalistiska frågor.