Efter att otryggheten i Stockholm ökat meddelade samtliga stadsdelsområden utom ett i huvudstaden tidigare i år att man vill ha ordningsvakter. På fredagen står det klart att Stockholms stad får grönt ljus för fler ordningsvakter i Klarakvarteren som dessutom kan arbeta dygnet runt.

Det var i april staden ansökte om ett utökat förordnande och tillstånd för ordningsvakter att arbeta på fler platser i kvarteret Klara, vilket nu alltså godkänts.

– Tryggheten behöver öka i Stockholm. Allt för många känner sig otrygga när de rör sig på gator och torg, säger stadens trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Otryggheten ökar i Stockholm – oron för sexuella trakasserier fördubblad

Ambitionen är att ordningsvakterna ska avlasta polisen och att öka tryggheten. Tidigare har de haft en tidsbegränsning fram till 23.00 vilken nu tas bort. Slottner hoppas på att färre stockholmare nu kommer känna otrygghet då de rör sig ute på kvällar och nätter och att brottsligheten ska sjunka.

Fel prioritering, anser vice ordförande i kulturnämnden Torun Boucher (V).

– Vi hade kunnat satsa alla de här pengarna på ordningsvakter om majoriteten samtidigt hade satsat minst lika mycket pengar på det förebyggande arbetet. Nu drar man i stället ner på det förebyggande arbetet och det är kontraproduktivt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Polisbrist till 2024 ska avhjälpas med fler ordningsvakter

Enligt Slottner gör man mycket för att förebygga kriminalitet genom sociala insatser samt satsningar på skola och fritidsverksamhet.

Ökad otrygghet i Stockholm
I den senaste trygghetsmätningen i Stockholm, som genomfördes 2017, framgår att allt fler invånare känner sig otrygga. Känslan av otrygghet har ökat i hela Stockholm men siffran är högst i Rinkeby-Kista, Spånga-Testa, Hässelby-Vällingby och Skärholmen.

– Det är klart att vi måste ta det på största allvar. Vi måste fortsätta vårt långsiktiga arbete och öka insatserna för att öka stockholmarnas känsla av trygghet, säger Jesper Ackinger, säkerhetsdirektör i Stockholms stad.

Ordningsvakter
Ordningsvakter utbildas av polisen som också har tillsynen av ordningsvakter. De har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta berusade personer eller personer som uppträder störande på allmän plats eller som på annat sätt är en fara för sig själva eller andra. I sällsynta fall kan ordningsvakter vara beväpnade.