Nu framkommer fler uppgifter kring problemtyngda Vivallaskolan i Örebro. Bland eleverna i årskurs sex uppfyller endast 38 procent målen i kärnämnena. Samtidigt vittnar lärare om ett tuffare klimat. Bara i årskurs fyra har lärarna skrivit hela 400 tjänsteanteckningar rörande hot och våld under tre månader.

I början av april uppmärksammade Samhällsnytt hur Vivallaskolan i det ’särskilt utsatta’ och invandrardominerade området Vivalla i Örebro skickat hem alla elever i årskurs två med anledning av att en hel personalgrupp hade sjukskrivit sig. När skolans rektor Åsa Fahlström fick frågor från media rörande massjukskrivningen ville hon inte berätta anledningen till detta utan beskrev det istället som en slump.

LÄS ÄVEN: Vivallaskolans personal massjukskrev sig – problem med ”dåliga ord”

Flera lärare vid Vivallaskolan vittnar nu om ett påfrestande arbetsklimat. Enligt idrottsläraren David Crawford handlar det bland annat om kränkande ord och bråk, rapporterar SR.

– Det är en mycket råare ton mellan eleverna och det är en råare ton mellan eleverna och vuxna, säger Crawford.

400 rapporter på tre månader
Tidigare har den uppmärksammade skolan avvecklat sin högstadieverksamhet i ett försök att komma tillrätta med ordningsproblemen. Därför håller skolan numera enbart i verksamhet från förskola och fram till årskurs sex. Men problemen har inte upphört.

Bland elever i årskurs sex uppnår endast 38 procent måluppfyllelsen i kärnämnen och bara i årskurs fyra har lärarna skrivit hela 400 tjänsteanteckningar rörande hot och våld på tre månader, rapporterar Skolvärlden.

LÄS ÄVEN: Lärare: ”svenska skolan i fritt fall”

Samtidigt ska skolan banta sin verksamhet med sex stycken tjänster av stödpersonal som hjälpt till med elever som beskrivs som stökiga. Bengt Olov Johansson är huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Örebro och han menar att lärarna nu lämnas ensamma med stöket i klassrummen. Stöket ska enligt Johansson bland annat handla om ”elever som vägrar gå in i klassrummet, skriker, kastar bänkar, slåss och skallas”.

– Jag vet inte var jag ska börja för att beskriva situationen. Det är en väldigt ohälsosam arbetsmiljö för våra medlemmar och för eleverna. När det gäller de nio personer som sjukskrev sig samtidigt säger rektorn att de har legitima skäl att vara hemma. Andra på skolan säger att det är en protest. Oavsett är det ju en tydlig signal. De kanske inte orkar helt enkelt, säger Johansson.

LÄS ÄVEN: Lavinartad ökning av lärare som lämnar yrket på grund av arbetsmiljön

Margareta Borg är kommunens skolchef och hon poängterar att Vivallaskolan redan idag mottar mer pengar än jämförbara skolor i Örebro. Borg beskriver Vivallaskolan som en ”skola med stora utmaningar”.

– Vivallaskolan har betydligt mer resurser än andra skolor. De får nio miljoner mer än en jämförbar skola. Men allt handlar inte heller om resurser, det handlar också om hur man arbetar, säger Borg.

”Man borde stänga skolan”
Enligt huvudskyddsombud Bengt Olov Johansson överväger en stor andel av lärarna i Vivallaskolan att söka sig till andra arbetsgivare. Det handlar även om lärare som har arbetat i tio år eller mer.

– En del lärare har också gått ut offentligt och sagt att man borde stänga skolan, säger Johansson.

Efter påsk ska Johansson utvärdera arbetet igen. Han planerar att gå vidare till Arbetsmiljöverket om kommunledningen inte vidtar de åtgärder som krävs för att råda bot på situationen.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket: Våld och hot i skolan har fördubblats på fem år

Klasspoliser
I mitten av december förra året uppmärksammade Facebooksidan ”Vivallaskolan” att varje mellanstadieklass ”har en egen polis!”.