På torsdagen föll dom i Göteborgs tingsrätt i det omfattande så kallade Gamlestadsmålet där 16 personer stått åtalade i en härva av väpnade gängkriminella konflikter och mord. Fyra döms till livstid och nio till fängelse i mellan ett och femton år. Tre frikänns i brist på bevis.

Det var en kväll i maj som en gängkriminell ledare i 30-årsåldern med automatvapen mejades ned på öppen gata i området Gamlestaden i Göteborg. Gangsteravrättningen var ett led i en pågående konflikt mellan rivaliserande kriminella invandrargäng, släktnätverk och klaner.

Polisen kunde samma dygn gripa nio personer, unga män 19 till 25 år gamla, misstänkta för inblandning i mordet, samtliga kända sedan tidigare för gängkriminella aktiviteter. Senare kunde ytterligare gripanden göras, bland annat med hjälp av uppgifter i meddelanden som brottslingarna skickat till varandra med mobilappen Encrochat var kryptering fransk polis för en tid sedan lyckades knäcka.

Åtal väcktes i mars efter ett resurs- och kostnadskrävande polisiärt utredningsarbete med 800 förhör som resulterat i en 7 000 sidor lång förundersökning. Och på torsdagen meddelades dom i målet. Ingen av de åtalade döms dock för mord, då det inte gått att bevisa vem som höll i mordvapnet.

Samtidigt utdöms ändå livstidsdomar mot fyra av de inblandade för brottsrubriceringarna medhjälp till mord, stämpling till mord och förberedelse till mord. Enligt åklagare Linda Wiking och domstolens rådmän spelar det ingen roll för påföljdsbestämningen vem som utdelade de dödande skotten.

Wiking säger sig vara överlag nöjd med domarna trots att sex av de dömda får kraftigt nedsatta påföljder på grund av att de var yngre än 21 år gamla när brotten begicks.

De livstidsdömda

Atila Can, döms till livstids fängelse för medhjälp till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. han är ägare till den krog på Vårväderstorget i Göteborg som 2015 blev skådeplats för en annan uppmärksammad gangsteruppgörelse med automatvapen 2015 där två personer mördades och åtta skadades.

Atila Can

Sebastian Jobe, döms till livstids fängelse för medhjälp och förberedelse till mord. Är bror till gängledaren Eddi Jobe som sedan tidigare skakar galler för andra brott.

Sebastian Jobe

Ahmad Alhag, döms till livstids fängelse för förberedelse till mord och medhjälp till mord. Är tidigare dömd för flera grova brott.

Ahmad Alhag

Dodou Jallow, döms till livstids fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Är tidigare dömd för lindrigare brott men anses ha mycket annat gängkriminellt på sitt samvete.

Dodou Jallow

Övriga dömda

Ulas Havsut, döms till 15 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Ulas Havsut

Kwame Mubarik Sana, döms till 15 år och 10 månaders fängelse för förberedelse till mord och medhjälp till mord.

Kwame Mubarik Sana

Tareq Kenyatta Besic, döms till 15 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Tareq Kenyatta Besic

Dentin Jobe, döms till 13 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Är bror till tidigare dömde Eddie Jobe och nu livstidsdömde Sebastian Jobe.

Dentin Jobe

Mohammed Al Housany, döms till 12 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord, förberedelse till mord och stämpling till mord.

Mohammed Al Housany

Karamou Fatty, döms till 12 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Karamou Fatty

Yousuf Mohamed, döms till 8 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Yousuf Mohamed

Ali Nooruldeen Hai Chanhan, döms till 10 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Ali Nooruldeen Hai Chanhan

Samtliga dömda har nekat till brott. Flera av dem väntas överklaga sina domar.