I slutet av sommaren blev elräkningarna så dyra för den enda butiken i lilla Fliseryd att Ica-handlaren tvingades vidta drastiska åtgärder. Nu är butikens framtid oviss.

På grund av de nedstängda kärnkraftverken fortsätter elpriserna att öka. När sensommarens elräkningar blev fem gånger så dyra för Anu Hagstedts Ica Nära-butik i småländska Fliseryd var hon tvungen att göra stora ändringar i butiken.

Hälften av lysrören i butiken släcktes ner – och butikspersonalen arbetar numera i fleecetröjor då värmen i butiken har sänkts till 17 grader. Ica-handlaren stängde även av ena läskkylen – allt i ett försök att minska elkostnaderna för att få butiken att gå runt.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät bekräftar: Nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

Mardrömsscenariot: Ingen butik på orten

Men det är inte bara Anu Hagstedt och hennes personal som oroar sig. Fliserydsborna vill gärna att butiken ska få vara kvar – inte minst eftersom det är den enda butiken i byn.

Byborna startade nyligen en insamling av pengar i sociala medier i hopp om att kunna hjälpa Anu Hagstedt att betala sommarens skyhöga elräkningar. Ica-handlaren är tacksam för allt stöd men osäker på om hon får lov att ta emot den typen av hjälp.

– Det är ju vår enda butik och den behöver vi, säger kunden Flora Larsson till SVT.

Under året har flera caféer och butiker runtom i landet fått ekonomiska bekymmer – och i vissa fall har de tvingats slå igen på grund av de höga elpriserna.

LÄS ÄVEN: Energiministern ville besöka småländskt café – fick nobben