p4varmkland
Inrikes

”Flykting” semestrar glatt i hemlandet – SR tar bort bild i efterhand

Publicerad 10/10/2019
Annons

Under måndagen publicerade Sveriges Radio en kort intervju med en man vid namn Barjas Shartouh. Han kom till Sverige 2015 som asylsökande från Syrien, enligt SR. Mannen befinner sig just nu i Syrien på semester men menar samtidigt att det är en dålig idé att Migrationsverket nu börjat undersöka möjligheten att utvisa flyktingar till Syrien. Efter publiceringen valde SR att ta bort namn och bild på den semestrande mannen.

I den ursprungliga versionen av artikeln publicerades namnet på mannen samt en nytagen bild där han står på en fridfull strand i Syrien under sin semester. Kort därefter avidentifierade man honom och plockade bort både namn och bild.

Sveriges Radio tog även bort detaljen om Barjas jobb på ”Statens servicecenter”, vilket är en skattefinansierad anställning, och i den uppdaterade versionen av artikeln skriver man endast att Barjas har ”uppehållstillstånd och jobb i Sverige”.

Detta har blivit starkt kritiserat i sociala medier där man ifrågasätter skattefinansierade Sveriges Radios egentliga agenda.

P4 Värmland svarade på Twitter och menade att de tog bort informationen för att ”personen bad oss att avidentifiera honom och vi gick med på det”.

Anledningen till avidentifieringen av mannen uppges vara att han känt sig hotad efter spridning av artikeln, en motivering som Albinsson inte verkar tro på:

Intervjun han hänvisar till gjorde Barjas Shartouh i en arabisk webbtidning i Sverige, där han uppger att han inte alls kom till Sverige som flykting.

Mannens egna asylskäl framgår inte i intervjun med Sveriges Radio.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1513Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin
Annons
Annons