Flyktingbarnet Muhammad Hussaini, som just nu står åtalad för att ha knivhuggit polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i augusti förra året, hade blöja på sig och blev matad på boendet. Det framgår av vittnesförhör som gjorts under polisutredningen. – Det är en ganska känslig fråga egentligen, säger Daniel Lundqvist, handläggare på socialtjänsten i Haninge till Samhällsnytt.

Muhammad Hussaini kommer till Sverige under flyktingkaoset 2015. För de svenska myndigheterna uppger han att han är en tonårspojke född i december 1999, ett datum som godtas av Migrationsverket och som numera även står tryckt i hans svenska främlingspass – men som sedan dess ifrågasatts av experter.

Under sin vistelse i Sverige, på olika familjehem och HVB-boenden, så är Muhammad enligt polisutredningen ordentligt besvärlig. Bland annat kissar han på golvet och bajsar i sängen på ett av de första boenden han placeras på. Han slår in bajset i paket som han gömmer under sängen.

Det luktar väldigt illa i Muhammads rum efter att han bajsat och kissat där och tre personer får med gemensamma krafter släpa in en bångstyrig Muhammad i duschen för att tvätta av honom. Det slutar med att Muhammad måste ha blöja på sig och matas i sängen.

Enligt Daniel Lundqvist, handläggare på socialtjänsten i Haninge kommun där Muhammad under en period var placerad, beror beteendet på att Muhammad befinner sig i ett apatiskt tillstånd.

När Samhällsnytt ringer upp Lundqvist för att fråga hur pass vanligt det är att flyktingbarnen som kommer till Sverige har blöja på sig vill han inte svara på våra frågor.

– Jag vill inte vara med och svara på några frågor. Det är en ganska känslig fråga egentligen, säger han.

På vilket sätt är det känsligt?

– Jag får tacka att du ringde ändå!

Därefter lägger Lundqvist på luren.

Beteendet med att kissa på sig själv och på golvet fortsätter Muhammad med även på häktet efter att han gripits för mordförsöket. När han i oktober hamnar på Sis-boendet Bärby utanför Uppsala, där han numera är placerad, upphör emellertid daltandet. När han återigen första dagen på det nya boendet kissar på sig själv och på golvet blir han beordrad att själv städa upp kisset. Efter det har han enligt personalen slutat med otyget att kissa på golvet.

LÄS MER: Här är flyktingbarnet som knivhögg en polisman på Medborgarplatsen