Samnytt har tidigare uppmärksammat hur statstelevisionens insmugglade syrier ”Abed” begår brott i Sverige. Nu har han återigen åtalats för brott – den här gången misstänkt för penningtvättsbrott efter att ha tagit emot pengar från ett bedrägeri mot en 82-årig handikappad kvinna.

Det var år 2014 som tre medarbetare hos den skattefinansierade public service-aktören med utrikeskorrespondent Fredrik Önnevall i spetsen smugglade en då påstått 15-årig syrisk yngling från Grekland till Sverige trots att denne redan befann sig på säker mark i ett EU-land.

LÄS ÄVEN: Skattebetalarna slipper betala människosmugglande SVT-medarbetares rättegångskostnader

Efter smugglingen sändes teamets filmreportage i SVT vilket resulterade i att tv-tittare polisanmälde medarbetarna som sedan fälldes i domstol för brottet människosmuggling och dömdes till samhällstjänst.

Men i december 2018 mildrade Högsta domstolen påföljderna till endast villkorlig dom och dagsböter. De dömda personerna tilläts också arbeta kvar hos statstelevisionen medan SVT betalade deras böter med skattebetalarnas medel. Nedan följer skärmdumpar på Önnevall och ”Abed” från statstelevisionens reportage:

Pengar stals från handikappad kvinna

År 2019 dömdes ”Abed” för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Detta sedan polisen påträffat honom med en kniv vid Gamla torget i Uppsala.

Den 24 april i år lämnade vice chefsåklagare Magnus Berggren vid Uppsala åklagarkammare in en stämningsansökan mot två 21-åriga migranter.

En av männen åtalas för bedrägeri och penningtvättsbrott – han är sedan tidigare dömd för rån, försök till rån, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen. Den andre, identifierad som Önnevalls skyddsling, åtalas för penningtvättsbrott.

Enligt åklagaren har mannen upplåtit sitt bankkonto och mottagit 40 000 kronor som kommer från ett bedrägeribrott mot en handikappad 82-årig kvinna.

I samband med telefonbedrägeriet mot kvinnan försvann 223 000 kronor från hennes konto. Banken lyckades säkra en del av pengarna men 180 000 kronor saknas fortfarande.

”Abed” ska enligt åklagaren ha tvättat dessa pengar genom att göra olika kortköp och bankomatuttag, bland annat har han inhandlat euro för nära 25 000 kronor. Han erkänner gärningarna men förnekar att det ska ha varit något brottsligt.

– Jag visste inte om varifrån pengarna kom ifrån, jag visste inte att det var så här, försvarar ”Abed” sig i polisförhör.

Den 82-åriga kvinnan berättar för polisen att hon har känt sig rädd och deprimerad. Vidare har hon slutat använda tjänster som bank-ID och Swish efter brotten.

Samnytt har sökt Fredrik Önnevall för att ställa frågor om vad han tycker om att personen som han smugglat till Sverige åtalas för ett brott mot en äldre handikappad kvinna samt om han känner något eget ansvar. Önnevall har dock fått skyddade personuppgifter från myndigheterna vilket gör svårt att nå honom. I skrivande stund har han inte återkommit till Samnytt med något svar.

SVT:s flyktingbarn har tagit hit familjen som lever på bidrag

Det framgår även av polisens förundersökningsprotokoll att ”Abed” varit skuldsatt till sin vän och hjälpt honom med uttagen för att få skulden kvittad.

Mannen berättar för polisen att han inte kunde få hjälp att lösa skulden på annat sätt och hänvisar till att hans familj har invandrat till Sverige och lever på socialbidrag.

Rättegången inleds i Uppsala tingsrätt den 4 november.

LÄS ÄVEN: SVT-journalisten Önnevalls insmugglade syrier ”Abed” dömd för knivbrott

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.