FN-chef varnar för ’helvete’: ”Öka biståndet eller få massinvandring från Afrika”
Foto: Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet.

Fler än 6 700 migranter har kommit till Italien sjövägen sedan början av året. De flesta har gjort sin avresa från de afrikanska länderna Libyen och Tunisien. Nu säger FN-chef att Europa måste öka sina bistånd för att undvika massinvandring från Afrika och Mellanöstern på grund av livsmedelsbrist i spåren av kriget i Ukraina.

Italiens inrikesminister Luciana Lamorgese har konstaterat att det hittills i år har anlänt minst 6 701 migranter till Italien sjövägen. Enligt Lamorgese har 3 323 av dem behövt räddas medan de befunnit sig på havet.

1 595 av dessa är emellertid migranter som plockats upp av NGO-skepp som fungerar mer som migranttaxi på havet än räddningsfartyg. 3 378 migranter kunde på egen hand stiga iland vid de italienska kusterna.

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Stor skillnad på flyktingar och proffsmigranter”

Migranterna reser från Afrika

En tydlig majoritet av de 6 701 migranterna reste från Libyens kust, med 4 236 på väg till Italien från landet, medan 1 494 migranter reste från grannlandet Tunisien. Det rapporterar den EU-finansierade webbplatsen InfoMigrants.

Minister Lamorgese menar att kriget i Ukraina kan ha en ytterligare inverkan på migrationsströmmarna från Nordafrika då länder som Tunisien är beroende av vete och andra råvaror från både Ukraina och Ryssland.

LÄS ÄVEN: Pia Kjærsgaard: Massinvandring till Sverige ett historiskt svek mot folket

FN:s ultimatum: Hosta upp mer pengar eller få massinvandring

David Beasley, chef för FN:s World Food Programme, har även varnat för en analkande migrationskris till följd av livsmedelsbristen orsakad av kriget i Ukraina. Han har uppmanat Europa att kraftigt öka sitt livsmedelsbistånd till u-länder som kan drabbas av hungersnöd.

– Om ni misslyckas med att tillhandahålla några extra miljarder dollar i år betyder det att ni kommer att få svält, destabilisering och massinvandring. Om ni tror att vi har ett helvete på jorden nu, gör er bara redo, sade Beasley.

– Om vi försummar norra Afrika kommer norra Afrika till Europa. Om vi försummar Mellanöstern kommer Mellanöstern till Europa.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Glömde ni bort massinvandringen?”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.