assange-8e773
Inrikes

FN:s särskilde rapportör om tortyr: Sverige skyldigt till samordnad kampanj för att tysta Assange

Publicerad 11/21/2019
Annons

I maj i år uttryckte FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer, oro över behandlingen av Julian Assange. Han menade att WikiLeaks-grundaren visade tecken på att ha utsatts för psykologisk tortyr under en längre tid. I ett brev som Melzer skickat till svenska myndigheter kring hanteringen av fallet Assange anklagar han Sverige för att medverkat i ”en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tysta Julian Assange”.

Melzers brev är det andra inom en sexmånadersperiod som han skickat till svenska myndigheter angående fallet Assange. Det första var daterat den 28 maj och skickades även till tre andra regeringar som är inblandade. Den svenska regeringens svar då beskrivs som fullt av undanflykter.

LÄS ÄVEN: Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange

I september skickade Melzer ytterligare ett brev till regeringen där han bland annat anklagar den svenska åklagaren för att ha bidragit till att Assange sedan 2010 behandlats förnedrande och omänskligt.

Melzer menar även att åklagaren gjort allt i sin makt för att hålla i gång fallet om den den våldtäktsmisstänkte samtidigt som man underlåtit att presentera bevis för att styrka detta. Detta menar han strider mot de grundläggande principerna för rättssäkerhet och rättvisa.

Vidare konstaterar Melzer att den verkar som att Sverige, USA, Storbritannien och nyligen Ecuador har bedrivit en avsiktlig kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och tysta Julian Assange.

Ytterligare punkter som Melzer berör i brevet är manipulering av bevis, genomgående förhalning av procedurer och godtyckligt frihetsberövande samt tortyr.

LÄS ÄVEN: Krav på oberoende utredning av Sveriges hantering av Assange-fallet

Den 11 november svarade den svenska regeringen med att man inte har några fler observationer att göra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons