socialstyrelsen

Foto: Ankara.

Inrikes

Folder om barnäktenskap dras tillbaka efter massiv kritik

Publicerad 3/29/2018
Annons

Enligt Socialstyrelsen är materialet framtaget inom ramen för ett regeringsuppdrag. ”Vi drar tillbaka materialet och ser över det.”

På torsdagsmorgonen uppmärksammades en folder från Socialstyrelsen med titeln ”Information till dig som är gift med ett barn”.

Efter att massiv kritik riktats mot foldern meddelar Socialstyrelsen nu att den dras tillbaka.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att ”materialet är framtaget inom ramen för ett regeringsuppdrag att ta fram och sprida information till barn som uppges vara gifta, makar, föräldrar samt andra närstående med information om gällande lagar och praxis i Sverige såsom förbud mot barn- och tvångsäktenskap, barnets rättigheter, socialtjänstens uppdrag samt rätten till stöd och skydd”.

– Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn.

Man understryker även att materialet tagits fram utifrån befintlig lagstiftning samt att ingå barn- eller tvångsäktenskap i Sverige inte är tillåtet i Sverige.

– Sverige tillåter inte att den som är under 18 år ingår äktenskap här i landet. Enligt nu gällande lagstiftning är dock huvudregeln att ett äktenskap som är giltigt enligt lagen i det land som det ingicks ska erkännas civilrättsligt i Sverige. En ny lagstiftning bereds för närvarande av regeringen, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen.

Nyligen röstade regeringen nej till ett förbud mot barnäktenskap, men ett nytt förslag bereds och föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons