Under lördagen var det planerat att den irakiska föreningen skulle hålla ett möte i Folkets hus i Rågsved i södra Stockholm. I sista stund fick Folkets hus kännedom om att syftet med mötet var att hylla Iraks tidigare diktator Saddam Hussein som martyr. Föreningen avbokades och har nu svarat på beslutet genom att hota med bråk.

I flera tips från allmänheten fick Folkets hus kännedom om att organisationen för exilirakier i Sverige planerade en dold hyllningskonferens för Iraks tidigare diktator Saddam Hussein. Vid bokningen av den stora salen hade föreningen uppgett att det var ett vanligt medlemsmöte.

På fredagskvällen rapporterade Aftonbladet (2019-01-04) att Folkets hus i Rågsved i södra Stockholm nu tvingas hålla stängt under lördagen som en säkerhetsåtgärd.

Hylla diktatorn som martyr
Beslutet kommer efter att Folkets hus granskat tipsen från allmänheten som visar att deltagarna är anhängare till Saddam Husseins Baath-parti.

Enligt information och det digitala inbjudningskort som Samhällsnytt kan visa här nedanför var syftet med mötet att hylla diktatorn som en martyr – en person som dör i det rättfärdiga kriget, jihad, och kan förvänta sig att komma direkt till paradiset.

Folkets hus motiverar beslutet att avboka föreningen med att det inte är förenligt med deras demokratiska grundprinciper och bokningsregler att hylla en diktator.


Hotar med bråk
Den irakiska föreningen svarade på avbokningen genom att hota Folkets hus med att ställa till ett större bråk i Rågsveds centrum.

– De var uppe här i går och hotade med att de kommer att ställa till med bråk och att flera hundra personer kommer att föra liv nere i centrum, säger Leif Rönngren, ordförande för Folkets hus i Rågsved.