Folkhälsomyndigheten pudlar efter felaktig uppgift – drar tillbaka rapport
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA.

På tisdagens pressträff presenterade Folkhälsomyndigheten siffror som skulle visa att på varje bekräftat fall av covid-19 i Stockholm går 1 000 oupptäckta fall. Påståendet fick stor uppmärksamhet och senare på kvällen backade myndigheten.

På pressträffen uppgavs att omkring 600 000 personer kommer vara smittade i Stockholm till den 1 maj. Med fanns också uppgiften om 1 000 oupptäckta fall på varje bekräftat fall, vilket väckte stor uppmärksamhet i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten: Över en halv miljon smittade i Stockholm

– Den uppgiften har vi kommit fram till är felaktig, säger Christer Jansson, presschef på Folkhälsomyndigheten.

Sex miljoner smittade

I Region Stockholm fanns på tisdagen 6 189 bekräftade fall av covid-19, vilket enligt beräkningen skulle innebära att mer än sex miljoner varit smittade.

Exakt vad som gått fel och hur man kunde komma fram till den felaktiga siffran tittar man nu på. Man vet ännu inte om det rör sig om ett skrivfel i rapporten eller ett fel i beräkningarna. På onsdagen meddelas att myndigheten drar tillbaka rapporten.

– Det är klart att det blir reaktioner när det är en siffra som inte stämmer i beräkningarna. Men som sagt, vi jobbar med att undersöka vad som kan gått fel här, säger Christer Jansson.

På myndighetens hemsida har man uppdaterat den aktuella sidan med en rättelse.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.