640px-Folkhalsomyndigheten (1)

Foto: Holger.Ellgaard (CC 4.0)

Inrikes

Folkhälsomyndigheten vill att gränsen för folksamlingar höjs från 50 till 500 personer

Publicerad 8/27/2020
Annons

I ett remissyttrande till regeringen föreslår Folkhälsomyndigheten att gränsen för hur många personer som samtidigt får delta i vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs från 50 till 500 personer. De föreslår även att man ska sitta med en meters avstånd.

menar att begränsningen på 50 personer är en långtgående inskränkning av den grundlagsreglerade mötes- och demonstrationsfriheten, men säger samtidigt att det har krävts för att minska spridningen av covid-19 i samhället.

Regeringen har nu föreslagit ändringar i det tillfälliga förbudet för sammankomster och tillställningar med sittande publik på förbokade platser. Men Folkhälsomyndigheten, som i huvudsak håller med regeringens förslag, föreslår i sitt remissyttrande att gränsen i ordningslagen anges till 500 personer. ”En ytterligare höjning kan bli aktuell senare om det epidemiologiska läget tillåter”, skriver de.

Sverige har fått omfattande kritik för sin hantering av corona-epidemin, som i jämförelse med våra grannländer orsakat långt fler dödsfall, även sett till andel av befolkning.

I början av epidemin lät Sverige flyg från viruscentrum fritt flyga in i landet, utan att ens kontrollera passagerarna på flygplatsen.

LÄS ÄVEN: Hostande passagerare från smittans centrum fick fritt lämna flyget i Sverige

LÄS ÄVEN: Sex flyg i veckan från coronasmittans centrum tillåts landa på Skavsta

LÄS ÄVEN: Flyg från coronadrabbat Iran tilläts landa i Göteborg: ”Det gäller att göra lagom”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons