Misstankar om att Folkhälsomyndighetens statistik inte är tillförlitlig har florerat under en tid på sociala medier. Nu finns dock ett bevis på att inte alla fall tas med i statistiken. När vi konfronterar Folkhälsomyndighetens presstjänst skyller den på ”eftersläpning” i rapporteringen.

 En person på ett äldreboende i Karlskrona i Blekinge avled på morgonen den 26 mars – dagen efter att den diagnosticerats med coronaviruset. Trots att det har gått mer är fyra dygn sedan dödsfallet saknas det fortfarande i Folkhälsomyndighetens statistik.

När Samhällsnytt kontrollerar Folkhälsomyndighetens statistik står det att antalet avlidna i Blekinge är noll:

Samtidigt finns dödsfallet med på C19.se – ett projekt som startats av en grupp privatpersoner som definierar sig som ”ett gäng IT-människor”. För övrigt skiljer sig det totala antalet döda av Covid-19 mellan C19.se och Folkhälsomyndigheten med hela 17 personer.

Vi ringer till myndigheten och pratar med Henrik Josefsson från Folkhälsomyndighetens presstjänst:

– Generellt vad gäller den här statistiken så kan det vara ett par dagars eftersläppning på inrapporteringen.

Det här dödsfallet inträffade dock på torsdagsmorgonen – alltså för mer än fyra dygn sedan?

– Ja, det kan vara en sådan eftersläpning.

Varför uppstår en sådan eftersläpning när det uppenbarligen finns ett behov av statistik snabbt?

– Det kan jag inte svara på.

Kan man lita på Folkhälsomyndighetens statistik?

– Det finns ingen statistik som är mer tillförlitlig.

Det finns faktiskt ett privat projekt som heter C19.se där det aktuella fallet redovisas – och 16 andra dödsfall därtill som inte finns hos er. Har du en förklaring till att en grupp entusiaster verkar ha lyckats bättre än Folkhälsomyndigheten?

– Jag tror att det är bättre att du mejlar in frågorna.

Samtidigt reses alltfler frågetecken kring att personer som dött med symptom på Covid-19 inte testas och därför inte inkluderas i statistiken – t ex när en äldre person som varit i kontakt med bekräftat smittade nyligen dött med coronasymptom:

Mats Eriksson, docent i anestesi- och intensivvård, har twittrat att det finns ett mörkertal när utskrivna från sjukhus dör hemma och får diagnosen ”lunginflammation utan specifikation”:

Han skrev även att det finns en instruktion i Stockholm enligt vilken misstänkta avlidna av Covid-19 inte ska testas ytterligare och på så sätt exkluderas från statistiken, men ska ändå läggas i en liksäck märkt med ”Smitta”:

LÄS ÄVEN: Professor vid Karolinska: ”De kommer att köra folk i ättestupa”