Folkhälsomyndighetens statistik/Intensivvård i Italien

Folkhälsomyndighetens statistik ifrågasätts – visar inte alla dödsfall

3.6K Shares

Misstankar om att Folkhälsomyndighetens statistik inte är tillförlitlig har florerat under en tid på sociala medier. Nu finns dock ett bevis på att inte alla fall tas med i statistiken. När vi konfronterar Folkhälsomyndighetens presstjänst skyller den på ”eftersläpning” i rapporteringen.

 En person på ett äldreboende i Karlskrona i Blekinge avled på morgonen den 26 mars – dagen efter att den diagnosticerats med coronaviruset. Trots att det har gått mer är fyra dygn sedan dödsfallet saknas det fortfarande i Folkhälsomyndighetens statistik.

När Samhällsnytt kontrollerar Folkhälsomyndighetens statistik står det att antalet avlidna i Blekinge är noll:

Samtidigt finns dödsfallet med på C19.se – ett projekt som startats av en grupp privatpersoner som definierar sig som ”ett gäng IT-människor”. För övrigt skiljer sig det totala antalet döda av Covid-19 mellan C19.se och Folkhälsomyndigheten med hela 17 personer.

Vi ringer till myndigheten och pratar med Henrik Josefsson från Folkhälsomyndighetens presstjänst:

– Generellt vad gäller den här statistiken så kan det vara ett par dagars eftersläppning på inrapporteringen.

Det här dödsfallet inträffade dock på torsdagsmorgonen – alltså för mer än fyra dygn sedan?

– Ja, det kan vara en sådan eftersläpning.

Varför uppstår en sådan eftersläpning när det uppenbarligen finns ett behov av statistik snabbt?

– Det kan jag inte svara på.

Kan man lita på Folkhälsomyndighetens statistik?

– Det finns ingen statistik som är mer tillförlitlig.

Det finns faktiskt ett privat projekt som heter C19.se där det aktuella fallet redovisas – och 16 andra dödsfall därtill som inte finns hos er. Har du en förklaring till att en grupp entusiaster verkar ha lyckats bättre än Folkhälsomyndigheten?

– Jag tror att det är bättre att du mejlar in frågorna.

Samtidigt reses alltfler frågetecken kring att personer som dött med symptom på Covid-19 inte testas och därför inte inkluderas i statistiken – t ex när en äldre person som varit i kontakt med bekräftat smittade nyligen dött med coronasymptom:

Mats Eriksson, docent i anestesi- och intensivvård, har twittrat att det finns ett mörkertal när utskrivna från sjukhus dör hemma och får diagnosen ”lunginflammation utan specifikation”:

Han skrev även att det finns en instruktion i Stockholm enligt vilken misstänkta avlidna av Covid-19 inte ska testas ytterligare och på så sätt exkluderas från statistiken, men ska ändå läggas i en liksäck märkt med ”Smitta”:

LÄS ÄVEN: Professor vid Karolinska: ”De kommer att köra folk i ättestupa”
3.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.