Statsminister Magdalena Andersson (S) säger sig vara tveksam till om folkomröstning är rätt metod för att avgöra frågan om Natomedlemskap. Hon konstaterar att det i varje fall inte är aktuellt i nuläget. Samtidigt stärker Sverige samarbetet med andra länder i Väst.

Andersson har, tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S), varit på besök i Finlands huvudstad Helsingfors för att diskutera säkerhetsläget med landets statsminister Sanna Marin och försvarsminister Antti Kaikkonen.

Mötet ska ha lett till en överenskommelse om att stärka det försvarspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland.

Under en pressträff på lördagseftermiddagen gav Magdalena Andersson besked om hur hon ser på Sveriges förhållningssätt till Nato.

– Alla frågor avgörs inte nödvändigtvis bäst i en folkomröstning, sade Andersson vid pressträffen som ägde rum i Helsingfors.

LÄS ÄVEN: VIDEO: NATO-land deltar i desinformationskampanj mot Sverige

Stärker försvarssamarbetet med Finland och USA

Under pressträffen uttryckte Andersson förståelse för att fler svenskar engagerar sig i försvarsfrågor – däribland frågan om Nato-medlemskapets vara eller icke-vara.

– Det är förståeligt under den rådande situationen, det är fler som tänker på säkerhetsfrågor. Den senaste veckan har säkerhetsläget förändrats dramatiskt, sade Andersson till TT.

Hon tillade också att detta är en fråga som kommer att diskuteras både i Finland och i Sverige.

Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden har efter ytterligare samtal kommit överens om att stärka samarbetet sinsemellan. Detta utan att Sverige och Finland är medlemmar i Nato.

LÄS ÄVEN: Putin: ”Sanktionerna liknar en krigsförklaring”