flygplats pass kontroll

Foto: Rakoon / CC0.

Inrikes

För dåligt utbildad gränspolis missar falska id-handlingar: ”Jag är glad att jag lurade dem”

Publicerad 3/9/2020
Annons

Sedan den svenska gränspolisen i en EU-rapport 2018 fick skarp kritik för ett bristfälligt gränsskydd kvarstår bland annat problematiken med en alltför dåligt utbildad personal. ”Det kommer in och vistas personer i Sverige och inom EU som vi inte vet vilka de är”, säger Per Löwenberg på nationella gränspolissektionen.

På Migrationsverket bedömer man att mellan två och fyra procent av handlingarna som lämnas in till myndigheten är helt eller delvis förfalskade. 2019 granskade man 3 000 handlingar extra noga varav 351 stycken visade sig vara förfalskade.

Att få tag på falska id-handlingar är enkelt så länge man betalar. SR P1-programmet Kaliber har talat med personer i Sverige och Turkiet som säljer falska pass, körkort och andra id-handlingar.

– Om någon behöver handlingar så fixar jag det, säger en förfalskare som Kaliber talat med.

Mannen själv ska ha tagit sig till Sverige med en falsk handling och senare fått uppehållstillstånd här.

– Jag är glad att jag lurade dem, säger han.

Enligt Per Löwenberg på nationella gränspolissektionen har utbildningen av personalen förbättrats men situationen är långt ifrån god.

– Vi har haft sämre kvalitet i vår kontroll vid yttre gräns. Det kommer in och vistas personer i Sverige och inom EU som vi inte vet vilka de är, säger han.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons