Under rubriken ”Bilderna på Sverige visar misslyckandet med mångfalden” beklagar sig Expressens reportrar Vendela Ögren och Anna Friberg över att det svenska damlandslaget i fotboll har för många svenskar.

”Sverige har misslyckats med att få fram fler kvinnliga fotbollsspelare med utländsk bakgrund”, hävdas i Expressens artikel och man hänvisar till en studie av forskningsgruppen Ung livsstil från 2020 som visar att utländska tjejer i lägre utsträckning deltar i en idrottsförening än svenska tjejer.

– Den socioekonomiska bakgrunden är väldigt central, säger Ung livsstils forskare Ulf Blomdahl.

LÄS ÄVEN: BBC: Engelska fotbollslandslaget alltför vitt

Enligt Blomdahl är flickor som kommer från arbetarhem, och framför allt outbildade arbetarhem, de som sist erövrar så kallade manliga domäner.

– Någon kommer påstå att det har att göra med invandrarflickorna inte får. Vi har undersökt det, det är bara tre procent av alla andra och första generationens invandrarflickor som säger att mamma och pappa inte vill det. Så det är inte huvudanledningen. Det kan finnas hederskultur i något fall.

– Men jag ser ibland i flödet att orsaken till att invandrarflickor inte är med är hederskultur – då har man inte förstått mycket.

Får inte chansen

Man har även talat med kosovoalbanska Elena Sadiku som förra säsongen tränade Eskilstuna United i damallsvenskan.

– Jag tror någonstans att de flesta inte får chansen på riktigt. Ibland har jag känt att jag behövt jobba lite hårdare, vara lite bättre. Jag har fått jobba stenhårt för att motbevisa och visa att jag faktiskt är bättre. Det har funnits vissa situationer där jag känner att ”gud det här var orättvist”.

Även damlandslagets kapten Kosovare Asllani får säga sitt.

– Jobbar man med ett lag måste man också tänka individuellt, att tjejer med utländsk bakgrund har ännu mer motstånd. De kommer från en annan kultur och då måste man jobba på ett helt annat sätt, säger hon.

Även 2022 var det Expressens Anna Friberg som dömde ut alltför många svenskar i svenska landslaget som ett misslyckande.

LÄS ÄVEN: Expressen: För många svenskar i svenska landslaget