Sevinc Güleryüz

T.v. Sevinc Güleryüz. T.h. Johannesskolan. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Förälder dömd för hot mot 7-årig elev: ”Ska ta pistol och skjuta dig i huvudet”

Publicerad 12/4/2020
Annons

En förälder i Malmö fick höra att hennes sjuåriga dotter påståtts blivit retad av en klasskamrat i Johannesskolan. Hon stormade in i förstaklassarnas rum där man var i färd med påskpyssel. Kvinnan skrek inför andra elever att hon skulle skjuta en sjuårig flicka i huvudet med pistol, söka upp hennes mamma och även bomba skolan, vilket fick barnen att darra och gråta. Samhällsnytt har talat med flickans mor som förnekar och menar att lärare och elever har pratat ihop sig mot henne.

Det var i april som klassen arbetade med att göra påskkransar när 39-åriga Sevinc Güleryüz skulle hämta sin dotter och fick höra att en klasskamrat ska ha liknat hennes namn vid en ”blombukett”. Men enligt läraren som befann sig i klassrummet var liknelsen en missuppfattning och inte någon konflikt.

LÄS ÄVEN: Skolpersonal mordhotades av föräldrar – skolan låser dörrar och anlitar väktare

Det var ingenting som Sevinc trodde på och kunde acceptera. Hon stormade in i klasskrummet och mot eleven som hon misstänkte hade retat dottern. Sedan börjar hon skrika och vifta med händerna mot flickan.

Skissen visar hur Sevinc rusade in. Foto: Polisen

Läraren: ”Det var otäckt”

Det framgår av polisförhör med läraren att händelsen upplevdes som otäck och skrämmande. Läraren återberättar hur Sevinc hotade den sjuåriga flickan och övriga elever i klassrummet.

– Du mobbar min flicka, jag ska skjuta dig i huvudet om du rör henne en gång till, jag ska ta pistol och skjuta dig, jag ska bomba skolan, jag ska visa dig om du rör min flicka, ska Sevinc ha sagt.

När läraren gick emellan och bad Sevinc sluta fortsatte hon att hota den gråtande sjuåringen. På vägen ut från klassrummet framförde Sevinc att hon skulle söka upp flickans mamma.

Visar ingen förståelse för barnens rädsla

Sevinc har förnekat att hon sagt att hon ska skjuta den sjuåriga flickan men erkänner att hon sagt att hon ska bomba skolan. Hon försvarar sig med att hon inte är en terrorist. Hon har ingen förståelse för att elever eller lärare blev rädda, detta eftersom hon själv inte kunde utläsa det i deras ansikten.

Fängelse blev samhällstjänst

På torsdagen meddelade Malmö tingsrätt att Sevinc döms för två fall av olaga hot. Enligt rätten motsvarar brotten fängelse i tre månader men villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar bedöms ändå som lämplig påföljd.

Sevinc ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till var och en av de se elever som befann sig i klassrummet. Samhällsnytt har sökt kvinnan för att höra hur hon ser på domslutet.

Sevinc: ”En planerad provokation”

På fredagseftermiddagen talade Samhällsnytt med Sevinc som inte vill kännas vid beskrivningen i tingsrättsdomen. Hon berättar att hennes dotter har utsatts för systematisk mobbning sedan förskolan och att hon haft möten med rektorn för att få hjälp men att ingen har agerat på hennes oro.

Sevinc misstänker att skolpersonalen och eleverna har gått samman mot henne och arrangerat vad hon menar är en provokation för att hon tidigare har hotat rektorn att kontakta Skolinspektionen och media med anledning av mobbningen mot hennes dotter.

– De har planerat ihop någon form av planerad provokation. Jag säger inte att jag inte har sagt någonting som var elakt som är olaga hot men samtidigt säger de massa saker som jag inte har sagt. Det är därför som jag har fått domen. Men hälften de säger stämmer inte.

Flera personer vittnar om att du har sagt att du ska skjuta eleven?

– Jag tänker så här det är ord mot ord. Personalen säger saker som inte stämmer. Då tänker jag att om personalen säger saker som inte stämmer så lär barnen kanske också säga saker som inte stämmer.

– De har tagit barnen till kurator vid flera tillfällen så de har väl ändrat historien helt och hållet på något sätt. Sedan hur de har lyckats kan jag inte uttala mig om. Det vet ju inte jag.

Varför skulle läraren som befann sig i klassrummet ljuga i polisförhör?

– Varför skulle hon inte ljuga? Hon talar inte sanning. Alltså det hon säger stämmer inte. Det enda jag har sagt har jag erkänt.

Sevinc berättar för Samhällsnytt att hon ska överklaga domen och om hon inte får upprättelse i domstol ska hon ta ärendet vidare till politiker.

LÄS ÄVEN: Förälder misshandlade lärare när sonen inte fick högre betyg – frias av tingsrätten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons