Under fyra månader hölls de tre barnen isolerade i hemmet. Nu har förvaltningsrätten beslutat att barnen ska tvångsomhändertas omedelbart. Enligt advokaten beror det hela på hur människor i olika världsdelar tänker olika.

Mellan mars och juli fick barnen i åldrarna 10-17 varken lämna hemmet eller sina rum. Ytterdörren till lägenheten i Värnamo spikades igen med plankor och skolan skötte de på distans.

Föräldrarna kommer från ett annat land och kan inte tala flytande svenska. I stället för svenska nyheter följde de rapporteringen från sitt hemland där samhället till stora delar stängts ned.

Enligt föräldrarnas advokat Mikael Svegfors nekar man till att ha satt igen ytterdörren med plankor och har en annan bild av det som skett. De kommer nu att överklaga domen i förvaltningsrätten i Jönköping.

Kulturkrock

– Det är en absolut krock mellan hur människor tänker i olika världsdelar och så kommer barn delvis i kläm i det här och en rädsla för en pandemi som vi väl alla ska vara rädda för på ett eller annat sätt, säger Svegfors.

Socialtjänsten har försökt resonera med föräldrarna om möjligheten för barnen att kunna återvända hem, något som inte varit möjligt på grund av deras rädsla för viruset.