Ett sjukhus i Göteborg tog tidigare i vår emot en ung flicka som var kraftigt undernärd till följd av att ha fått vegansk kost. Nu åtalas föräldrarna för grovt vållande till kroppsskada.

Den 16 februari i år kallades polis och socialtjänst till intensiven vid Drottning Silvias barnsjukhus efter att läkarna börjat vårda en tvåårig flicka med käkfraktur, blödning på hjärnan samt kraftig undernäring, rapporterar SVT.

Samhällsnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet som visar att flickan hade svår vitaminbrist och blodvärden som var livshotande. En läkare berättar att han aldrig tidigare i sitt yrke har sett något liknande och att akutinsatserna räddade flickans liv med ytterst lite tid kvar.

I polisförhör beskriver en läkare flickan som gravt smal, blek och hon reagerade inte på någon smärta när man stack henne med nålar. En läkare bedömde att flickan endast var två timmar ifrån att dö.

Vidare konstaterade man att tillståndet inte handlade om några tillfälliga omständigheter utan ett resultat av värden som hade försämrats under en längre tid. Läkarna var även förvånade över hur lugna föräldrarna var på sjukhuset. Det ska ha varit viktigare att veta vilka läkemedel och vilken typ av mat man skulle ge flickan.

Polis: Hur vanligt är det att ni ser sådana undernärda barn?
Läkare: Det händer i princip, jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn.

Polis: Finns det någon alternativ förklaring till att flickan var så sjuk?
Läkare: Det har vi ju letat efter, efter bakomliggande sjukdomar, olika typer av sjukdomar som gör att man inte tar upp näringsämnen och maten men vi har inte kunnat hitta någon bakomliggande sjukdom.

Flickan som inte är folkbokförd i Sverige har en svensk fader och en utländsk moder. Föräldrarna har uppgett att flickan fötts i hemmet och hennes tillstånd berodde på att hon varit magsjuk i fyra dagar samt har svåra allergier som gör att de har svårt att hitta mat åt henne. Men trots detta har föräldrarna aldrig tidigare varit i kontakt med barnavårdscentralen, detta eftersom fadern ”inte tror på systemen” och ”vill leva som världsmedborgare”.

När föräldrarna kontrollerades av polisen påträffades kopplingar till narkotika. Fadern bar på det narkotikaklassade preparatet tramadol och modern hade så kallade ”red line-påsar” som används för att paketera narkotika i samband med vidareförsäljning. En nätgranskning av föräldrarna som Samhällsnytt har gjort visar fascination för narkotika och vegankost samt en mängd propaganda om klimathot och giftig mat.

I polisförhör med fadern berättar han att paret inte ger flickan giftig mat. Då får han han frågan om dottern äter vitaminer och mineraler som kosttillskott. Han svarar att hon får solsken, skratt och kramar.

Polis: Kopplar du ihop att din dotter är så sjuk som hon är pga. att hon får mestadels bröstmjölk och därtill äter vegansk mat?
Fadern: Nej absolut inte. Hon mår som hon mår för att hon varit sjuk de senaste 4 dagarna.


”Torterar mitt barn”
Efter att socialtjänsten omhändertog flickan uttryckte fadern sitt hat mot staten i en rad inlägg. I ett inlägg skriver han att staten torterar hans barn.


Häktade
Den 8 mars häktades föräldrarna som båda förnekar brott och i början av april åtalades paret för grovt vållande till kroppsskada. Enligt åklagare Ximena Bene är det ett grovt brott eftersom det är ett medvetet risktagande av föräldrarna när man tillhandahållit flickan bristfällig och ensidig kost utan nödvändiga kosttillskott.

Även om det inte är lag att besöka mödravårdscentral och barnavårdscentral ser åklagaren det som allvarligt att föräldrarna struntat i att göra besök för hälsoundersökningar.

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, säger Bene.