Föräldrar till våldtagen 9-årig flicka: ”Ahmed borde inte ha släppts ur fängelset”

I april i år begick 39-årige Ahmed Dahir Mahamoud, asylmigrant från Somalia, en brutal våldtäkt under knivhot mot en endast 9 år gammal flicka. Övergreppet kunde ske därför att Ahmed släppts ur fängelse i förtid efter en tidigare barnvåldtäkt. Nu kräver flickans föräldrar skärpt lagstiftning. Från ansvarigt håll vill man hellre se utökad frivård med terapi och blommiga tapeter.

LÄS MER: Ahmed släpade iväg och våldtog gråtande nioåring under knivhot: ”Ska döda din familj”

Som Samhällsnytt tidigare har rapporterat, dömdes i juli i år 39-årige somaliske asylmigranten och återfallspedofilen Ahmed Dahir Mahamoud för våldtäkt mot barn.

Detta efter att i april i år Norrköping där han är bosatt under knivhot kidnappat en 9-årig flicka som var på väg hem från skolan, släpat ut henne i ett skogsparti och där brutalt våldtagit henne och sånär berövat henne livet med ett livshotande strypgrepp. Han hotade även att döda både flickan och hennes familj.

Frigavs i förtid efter tidigare barnvåldtäkt

Brottet begicks bara månader efter att Ahmed släppts ut ur fängelset för en annan barnvåldtäkt. För det brottet dömdes han till ett kortare fängelsestraff, men inte kort nog ansåg Kriminalvården som fattade beslut om att släppa ut honom villkorligt trots att sju månader av strafftiden återstod.

Det var under den tid som Ahmed egentligen fortfarande skulle ha suttit inlåst som han begick den nya barnvåldtäkten. Statsradion – som valt att skydda Ahmed och inte heller berättar att gärningsmannens invandrarbakgrund – har pratat med flickans föräldrar som är upprörda över Kriminalvårdens beslut och nu efterlyser rejäla lagskärpningar.

Flickans föräldrar vill starta samhällsdebatt

Föräldrarna hoppas genom att vända sig till media väcka en samhällsdebatt om svensk kriminalpolitik.

– Vi kan inte göra de som hände vår dotter ogjort, men vi kan försöka göra något så att andra barn kan få känna sig trygga, förklarar pappan.

Flickans mamma förtydligar:

– Vi vill få igång en debatt. Om Ahmed suttit inne skulle han inte ha kunnat våldta vår dotter den där dagen på gång- och cykelvägen.

Det föräldrarna vill att debatten ska handla om är rimligheten i att pedofiler som våldtagit barn släpps ut ur fängelse villkorligt, innan straffet är avtjänat, utan att vara rehabiliterade och utan efterbevakning.

Vissa lagskräpningar har skett

Vissa marginella skärpningar gällande villkorligt frigivna har införts från den första juli i år. Det handlar om förbättrad övervakning, bland annat genom att kunna förse den frigivne med fotboja och krav på att delta i så kallade återfallsförebyggande program.

Enligt den våldtagna 9-åriga flickans föräldrar är detta bra men inte tillräckligt för att garantera barns trygghet i samhället.

– Jag och min fru, som är inne i det här med vår dotter, hoppar ju inte av glädje när vi läser om förändringarna. Man blir ju förbannad också för man trodde förstås att vi redan hade det här, säger pappan.

Vill slopa villkorlig frigivning för sexualbrottslingar

Mamman menar att villkorliga frigivningar för pedofiler inte bör förekomma alls.

– Han skulle ha varit inne i fängelset fortfarande om han suttit av sin tid som han skulle.

Pappan instämmer och menar att det är skillnad på att släppa ut någon villkorligt som exempelvis tvättat pengar jämfört med någon som våldtagit barn. Om den sistnämnda återfaller i brott är det betyligt allvarligare och farligare, menar han och därför bör andra regler gälla.

Kriminalvården: ”Ett misslyckande”

Emil Ahlquist är chef för frivården i Östergötland och säger i en kommentar till statsradion att Ahmeds återfall i pedofila våldtäkter är ”ett misslyckande” för Kriminalvården.

– Det är ett misslyckande utifrån att vårt uppdrag är att minska risken för återfall för återfall i brott. Vi får utvärdera detta.

Rehabiltering med terapi och blommiga tapeter

En nätgranskning visar samtidigt att Ahlquist som anhängare av frivård profilerat sig för att färre brottslingar ska dömas till fängelse för att i stället terapeutas med så kallad kognitiv beteendeterapi (KBT) i lokaler med blommiga tapeter inom ramen för frivården. Det menar han är särskilt viktigt för kriminella invandrare i de ”utsatta områdena” och är övertygad om skulle leda till att färre återfaller i brott.

Dyster återfallsstatistik

Statistik visar att dömda pedofiler i stor utsträckning återfaller i brott och inte är rehabiliterade när de släpps ut. Det beror bland annat på att en pedofil sexuell läggning i likhet med andra läggningar inte går att ”bota”. Det man kan göra är att försöka stärka den dömdes empati för offren, vilket dock ofta misslyckas.

I andra länder förekommer så kallad kemisk kastrering, där den pedofildömde för att friges måste acceptera behandling med sexualdriftsnedsättande mediciner. I Sverige har riksdag och regering emellertid ansett att detta är inhumant att utsätta pedofiler för. Man har gjort avvägningen att det är en oproportionerlig åtgärd för att skydda barn mot våldtäkt.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.