e4

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Förbipasserande filmade olycka på E4:an – polisanmäls för olaga integritetsintrång

Publicerad 3/22/2019
Annons

Såväl bilister som fotgängare har polisanmälts efter olyckan på E4:an vid Fruängen i Stockholm på tisdagsmorgonen där en lastbilschaufför omkom i samband med att han körde in i ett brofundament.

Lagen om olaga integritetsintrång trädde i kraft den 1 januari 2018 och innebär böter eller fängelse i i högst två år. Lagens primära syfte var att bekämpa kränkningar på nätet.

Att förbipasserande ställer sig och filmar vid olyckor är vanligt förekommande. I det här fallet stördes både ordningen och säkerheten på plats.

– Det är otroligt vanligt vid olycksplatser. Vid olyckan i morse blev det svårt för personalen att tjänstgöra och då blev man tvungen att rapportera det. Man fick till och med ta telefoner på plats, säger Ola Österling, presstalesperson hos Polisen.

– Vi prövar lagstiftningen i fler och fler fall för att komma till rätta med problemet när det är så pass utbrett att det sätter hinder i vår tjänstgöring. Kortfattat kan man säga att det är samhällets sätt att få stopp på det här.

Få ingripanden
Bilisterna har polisanmälts för användning av mobilen under färd och fotgängarna för olaga integritetsintrång.

Från polisen säger man sig ha agerat endast mot de man trodde skulle sprida filmerna vidare. Man understryker också att man bara ingripit mot ett mycket litet antal personer i förhållande till hur många som filmade.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons