Med hänvisning till pandemin har Uppsala kommun beslutat om ett förbud mot att vistas i staden under valborgshelgen, och i Lund ställs valborgsfirandet in helt.

Det tillfälliga vistelseförbudet i Uppsala gäller de centrala delarna av staden, närmare specifikt Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården från torsdag 29 april 12.00 till lördag 1 maj 9.00. Beslutet har tagits av krisledningsnämnden i samråd med regionens smittskyddsläkare och folkhälsomyndigheten.

– Smittan tar inte paus under valborg. Vanligtvis brukar våra parker vara knökfulla under valborgshelgen, men så kan vi inte ha det i år. Vi har alla ett ansvar att undvika att samlas i stora grupper, i hela kommunen, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Inget gödsel i Lund i år

Lunds kommuns beslut om att ställa in årets traditionella valborgsfirande i Stadsparken den 30 april gjordes redan tidigare i år.

– Lunds kommun följer regeringens beslut och ställer in större arrangemang för att förhindra smittspridning och värna om våra kommuninvånare, sa Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I fjol tog Lunds kommun till gödsel som man spred i parken för att avskräcka från närvaro.

LÄS MER: Kommun ska förhindra valborgsfirande med ett ton gödsel