I kölvattnet av pandemin och dess restriktioner har kriminella i Stockholmsregionen börjat ge sig på mer enkla offer som äldre och funktionshindrade. “Under coronaperioden har man ändrat tillvägagångssätt”, säger Mikael Sundberg, polis i Farsta.
I början av veckan rapporterade Samhällsnytt om att antalet gängskjutningar ligger på rekordhöga nivåer och att anledningen till detta enligt polisen är att de kriminella inte kan semestra i sina hemländer som vanligt.
Under våren har antalet rån mot äldre och funktionshindrade i Stockholmsregionen fördubblats jämfört med samma period i fjol.
I ett fall ringde en maskerad kvinna på en äldre mans dörr i hans hem, trängde sig in och tejpade för hans mun innan hon gav sig av med hans plånbok. Ingen är ännu gripen.
Har ökat
Sedan början av juni har 14 anmälningar gjorts i Farsta där målsäganden varit en äldre person.
– Min fasta övertygelse är att brotten mot äldre har ökat, säger polisen Mikael Sundberg till DN.
– När det är en person i behov av rullator eller kryckor för att ta sig fram behövs ofta inte mycket våld, personen är tillräckligt utsatt ändå. Många äldre människor blir överrumplade.
Inte sällan lurar man äldre genom att påstå att man är någon annan och går sedan rakt in, tar vad man vill ha och lämnar sedan snabbt platsen.
Under pandemin har man bland annat utgett sig för att vara vårdpersonal eller varit utskickade för att reparera brandvarnare.
LÄS ÄVEN: Oro för ökad kriminalitet när flyktingfamiljer stoppas från att semestra i sina hemländer
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.