SocialdemokraternaNazism

Försvarsminister Hultqvist tar ställning mot nazism. Faksimil Instagram

Inrikes

Före detta nazist med i Löfvens fackförbund – kandiderar för S i valet

Publicerad 9/6/2018
Annons

Nyligen publicerade tidningen Expressen en granskning där flera kandidater från Sverigedemokraterna i kommunval avslöjats ha ett förflutet inom nazistiska organisationer på 1990-talet. Idag kan Samhällsnytt berätta om en kandidat som tidningen har glömt att granska – Sven-Erik Källman som även idag har tunga poster inom Stefan Löfvens fackförbund IF Metall och kommunfullmäktige i Ludvika för Socialdemokraterna. ”Vi ville ha kul”, kommenterar han till oss.

Sven-Erik Källman är ett välkänt namn inom S-föreningen i Ludvika. Han står som ersättare för partiet i kommunfullmäktige och kandiderar för Socialdemokraterna även i år. Utöver detta är han ett tungt namn i Stefan Löfvens fackförbund: han står som ersättare i förbundets avdelningsstyrelse för Bergslagen.

Nyligen publicerade Källman en debattartikel i lokala Dala-Demokraten där han hyllar Löfvens regering och går till angrepp mot Alliansen och SD:

”Den socialdemokratiskt ledda regeringen förstår värdet av starka fackföreningar. Den har därför sett till att man återigen får göra avdrag på skatten för fackföreningsavgiften, något som IF Metall länge har krävt. Alliansen och SD är emot denna förbättring.”

”Rösta på någon som vet det”, avslutar han sin insändare. Själv står han som nummer 21 på Socialdemokraternas valsedel.

Idag kan Samhällsnytt avslöja att mannen varit en aktiv nazist på 90-talet. Enligt en källa kom han till jobbet på ABB i en ”nazistisk uniform” vid ett tillfälle. ”Han hade ett tydligt ställningstagande för nazism”, uppger källan till oss.

Samtidigt var mannen med i hemvärnet och disponerade en automatkarabin AK4. Vapnet togs ifrån honom direkt efter hans uppträdande i ”uniformen”:

”ABBs hemvärn kontaktades och hans AK4 beslagtogs samma dag”, berättade källan.

När Samhällsnytt kontaktar Källman på telefon bekräftar han uppgifterna:

– Det stämmer, ja.

Vilken organisation hade du kontakt med då?

– Det kommer jag inte ihåg.

Varför var du med där?

– Jag vet inte, det var någon slags gemenskap, vi festade och ville ha kul.

Källman bekräftar även uppgiften om ”uniformen” samt om att hans vapen blev taget från honom, men preciserar att han kom till jobbet med en t-shirt med ett nazistiskt tryck.

Är det någonting som kommer att påverka ditt engagemang för Socialdemokraterna?

– Nej, det tror jag inte.

Expressen har gjort en stor granskning av kandidater med förflutet i nazistiska organisationer nyligen. Har de kontaktat dig?

– Nej, aldrig.

Samtidigt uppger Källman att Socialdemokraterna är medvetna om hans förflutna, men ser inget hinder för hans politiska engagemang i det.

När Samhällsnytt kontrollerar detta påstående och ringer upp S-föreningen i Ludvikas ordförande Ingvar Henriksson vill han inledningsvis inte kännas vid det, men senare i samtalet undviker han att svara på våra frågor.

Känner du till hans förflutna som nazist?

– Nej. Men jag sitter i ett möte just nu och jag tar inga samtal från journalister.

Så du känner inte till det?

– Jag tar inga samtal med journalister just nu.

Kan du bara svara ja eller nej på min fråga?

– Jag tar inga sådana diskussioner.

Därefter börjar Ingvar Henriksson påstå att han inte alls känner till vem Sven-Erik Källman är, trots att de sitter i samma styrelse i S-föreningen. När Samhällsnytt ifrågasätter detta lovar Henriksson att återkomma och avbryter intervjun.

I skrivande stund har han inte återkommit med mer information. Inte heller Socialdemokraternas partikansli var intresserat av att svara på våra frågor på mejl. Den fråga som vi ställt till Socialdemokraterna och inte fått något svar på är om det är acceptabelt för partiet att ha representanter och förtroendevalda med förflutet i nazistiska organisationer.

SE ÄVEN: Dokumentär om Socialdemokraternas mörka historia

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons