Då Ann-Sofie Hermansson på sin blogg kallade islamisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil för ”extremister” gjorde duon en polisanmälan. Enligt tingsrätten ryms uttalandet inom ramen för yttrandefriheten.

Hermansson var fram till och med mars 2019 gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg och har tagit strid mot den tilltagande islamiseringens konsekvenser i staden. För detta vände stora delar av partiet henne ryggen. Hon tvingades bort från posten efter att ombuden sagt sitt på partidistriktets extrakongress.

När hon kallade de två islamisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, båda aktivister från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK), för extremister polisanmälde de först Hermansson för ”förtal med hatbrottsmotiv”. Då åklagaren lade ned fallet väckte de i stället ett så kallat enskilt åtal, som nu alltså också lagts ned.

”Tingsrätten har kommit fram till att det, med utgångspunkt i den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati, varit försvarbart för politikern att framföra uppgifterna inom ramen för den offentliga debatt som uppstod i kölvattnet av beslutet att ställa in föreställningen”, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande. Man påpekar också att då gruppen beskrivit antiterrorlagstiftningen i Sverige som ”raslagar” så måste kvinnorna kunna räkna med ”verbala angrepp av meningsmotståndare”.

Föreställningen som nämns är Burka Songs 2.0 – Film och samtal som 2018 ställdes in, vilket Hermansson välkomnade. Burka Songs är dokumentärfilm av Hanna Högstedt som visades för första gången på Göteborgs filmfestival 2017 och handlar om det franska förbudet mot heltäckande slöja. I ett planerat efterföljande panelsamtal skulle Abdullahi och Doubakil delta.

Hermansson skrev bland annat att ”dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra” och att ”den här typen av arrangemang är helt oacceptabla… Nolltolerans mot extremism är den enda rimliga hållningen”.